Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Kazakistan Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, geçen yıl Kazakistan-Türkiye ticaret hacminin 4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, ”Bu göstergeler ülkelerimizin potansiyeline uygun değildir” dedi.

TUSKON üyesi Sakarya Girişimci ve İşadamları Derneği’nin (SAGİAD) Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (SATSO) düzenlediği Türkiye Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu toplantısında konuşan Büyükelçi, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük ivme kazanarak, dostluk ve kardeşlik bağlarıyla devam ettiğini söyledi. Kazakistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği ilk saatlerde dünyada ilk olarak kardeş Türkiye’nin kendilerini tanıdığını hatırlatan Tüymebayev, “Dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bir gereğini yerine getirdi ve halkımız bunu her daim hatırında tutacaktır.” ifadesini kullandı.

Kazakistan’a ilk gelen yabancı yatırımcıların yine Türkiye’den geldiğini ve Kazakistan’ın kalkınması ve gelişmesinde büyük katkı sağladığını vurgulayan Tüymebayev, “Türk müteahhtler Kazakistan’da toplamda 15 milyar dolarlık projeleri üstlenerek, hem ülkemize hem de Türkiye’ye destek oldular. Kazakistan – Türkiye ikili ticaret hacmi 2012 yılı itibariyle 4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kazakistan’dan ithalat 3 milyar dolar ise, Türkiye’den ihracat ise 900 milyon dolar oldu. Kazakistan ekonomisine toplam Türk yatırımlarının hacmi 2 milyar dolar, Kazakistan’ın da Türkiye’ye - 1 milyar dolardır. Fakat bu göstergeler ülkelerimizin potansiyeline uygun değildir.“ diye konuştu.

2012 yılı Mayıs ayında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretinde, ekim ayında ise Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Türkiye’ye yaptığı ziyarette ekonomi alanında bir çok önemli anlaşmalara imza atıldığını ve ekim ayında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi gerçekleştirildiğini dile getiren Tümebayev, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir diğer önemli husus, 2011 yılın başında Kazakistan – Rusya ve Beyaz Rusya tarafından Gümrük Birliği kuruldu. Bu üç ülke arasındaki gümrük engeli de ortadan kalktı. Yani Kazakistan’da imal edilen ürün gümrüksüz olarak 170 milyon nüfuslu Rusya ve Beyaz Rusya pazarlarına satılabilecektir. Hatta Kazakistan’dan Türkiye’ye ucuz nakliyeyi göz önümüzde tuttuğumuzda, ürünlerinizi Türkiye’ye de daha ucuza ihraç edebilirsiniz.“

TÜRK İŞADAMLARINA ÖZEL SANAYİ BÖLGESİ

İki ülke arasındaki ticari-ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla, Nazarbayev’in talimatı ile Kazakistan’da Türk sanayicilerinin katılımıyla Ortak Kazak-Türk Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) kurulması çalışmaları başlatıldığının altını çizen Tüymebayev, “Böyle bir uygulamayı Kazakistan dünyanın başka hiç bir ülkesi ile yapmamaktadır. Bu Türkiye’ye ve Türk sanayicisine olan güvenin göstergesidir. Kazakistan’a gelecek olan Türk yatırımcıları artık tek başına değil, toplu bir şekilde sanayi bölgelerinde yer alabilecekler ve tüm bürokratik engellerden arındırılmış olacaklar. Bu sanayi bölgelerinin işleyişi de aynen Türkiye’deki sanayi bölgelerindeki gibi olacak ve şirket kuruluşları ile ilgili işlemlerde sadece kendileri tarafından seçilen OSB yönetimi ile muhatap olacaklardır.” şeklinde konuştu.

GÜMRÜKSÜZ RUSYA’YA MAL SATILABİLECEK

Ülkesinde kurulacak bu OSB’lerde Türk sanayicilerinin ürettikleri malları gümrüksüz olarak Rusya ve Beyaz Rusya’ya sevk edebileceklerini, ayrıca ihtiyaç duydukları hammaddeye daha yakın olacaklarını belirten Tüymebayev şöyle devam etti: “Kazakistan’ın yatırım imkanları ve ülkemizde iş yapmanın ipuçları, bunların içinde her ilimizde elektrik, su ve diğer altyapı maliyetleri ile ilgili bilgileri içeren, geniş kapsamlı kitapları Türkçe olarak hazırladık. Bu anlamda Sakarya’nın değerli işadamlarını ve sanayicilerini Kazakistan’da kurulacak Ortak Kazak-Türk OSB’lerine davet ediyoruz.”

SAGİAD Başkanı Vecdi Çelebi de Kazakistan ile sonsuza dek el ele yürümek istediklerini vurguladı. Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kösemusul ise, “Dinimiz, dilimiz, kanımız aydı. İlişkilerimizi geliştirmeliyiz ve kısa sürede ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmalıyız” dedi. Sakarya Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas da “Ahmet Yesevi gibi kültürümüzün beslendiği kaynak orada. Bütün bilimadamları mutlaka Kazakistan’a gitmeli” şeklinde konuştu.

Büyülekçi, daha sonra Tunatan Tesislerinde akşam yemeğinde seçkin işadamları ile bir araya geldi. Burada işadamlarının sorularını cevaplandıran Tüymebayev iki ülkenin kardeş ülke olduğunu belirterek, ülkesinde yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına her türlü kolaylığı gösterdiklerini ifade etti. Tüymebayev, bir kez daha Kazak-Türk işadamları için özel kurulan OSB’lere yatırım çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilisim