Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ‘kardeşlerimiz’ dediği Türk işadamlarının ülkesindeki pazarda yerlerini almalarını beklediklerini söyledi.

        Karadeniz İşadamları Derneği’nin (KARGİD) davetlisi olarak Trabzon’a gelen Büyükelçi Tüymebayev, Zorlu Grant Hotel’de işadamları ile bir araya geldi.

        Toplantının açılışında konuşan KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, Kazakistan’ın zengin yer altı kaynakları ve nitelikli insan gücüylü sadece Asya’nın değil, tüm dünyanın gözünü kamaştırdığını belirtti. Kardeş ülkenin Türk yatırımcılar için çok cazip imkanlar sunduğunu anlatan Altıntaş, “Kazakistan, Orta Asya’daki en önemli ticaret partnerimiz durumunda. Ancak iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının ticari ve ekonomik ilişkileri yeterince yansımadığını görüyoruz. Karşılıklı iş seyahatleri ve tanıtım toplantıları ile ekonomik ve ticari gelişime de katkı sunabiliriz.” dedi.

        Büyükelçi Canseyit Tüymebayev ise konuşmasında; dili, dini ve tarihi bir olan iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının çok güçlü olduğuna vurgu yaptı. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu anlatan Tüymebayev, hedefin ise 13 milyon dolar olduğunu aktardı. Büyükelçi Tüymebayev, bölgede yapımı devam eden iki büyük demiryolu projesiyle Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını dile getirdi. Ülkesinin başta yer altı kaynakları olmak üzere tarım ve hayvancılık konusunda zengin bir kaynağa sahip olduğunu anlatan Tüymebayev, “Zengin yer altı kaynaklarımızdan dolayı bağımsızlığımız kazandıktan sonra dünyanın en büyük şirketlerinin hepsi Kazakistan’a geldi ve yatırımlar yaptı, yapıyorlar. Önemli ülkelere olan komşuluğumuzdan dolayı pazar ve iş konusunda ciddi bir talep var. Biz açıkçası Türk kardeşlerimizin de Kazakistan’a gelerek bu pazarda yerlerini almalarını istiyoruz." dedi.

        Kazakistan'ın eğitim alanında da çok başarılı olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Tüymebayev, bunda Türk okullarının payının çok büyük olduğunu sözlerine ekledi.

        Toplantıya Büyükelçi Canseyit Tüymebayev ve KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş’ın yanı sıra Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ve işadamları katıldı.

Editör: TE Bilisim