Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Kazakistan’ın, Kırgızistan ile Özbekistan’ı karşı karşıya getiren Kambar Ata-1 hidroelektrik santralinin inşaatına talip olduğu bildirildi.

Kırgızistan Başbakanı Cantörö Satıbaldiyev, Kazakistan’ın santralin inşasıyla ilgilendiğini ve bu konuda istekli olduğunu bildirdi. Satılbaldiyev, Kırgız-Rus ortaklı projeye Kazakistan’ın da dâhil olmak istediğini söyledi. Kırgız Başbakan, bu konuda üçüncü ülkelere açık olduklarını daha önce açıkladıklarını hatırlattı.

Kırgızistan, baraj inşasında, geçtiğimiz sene yüzde 50’lik ortaklık şartıyla Rusya ile anlaşmıştı. Kazakistan’ın projeye dâhil olması durumunda Rusya’nın hakkı olan yüzde 50’lik orandan pay alacak. Kırgızistan’ın hakkı olan yüzde 50’lik pay ise olduğu gibi kalacak.

Bu arada Kırgız tarafından bu gelişmeler olurken, Özbekistan söz konusu baraja karşı olduğunu Birleşmiş Milletlerin (BM) 68. Genel Kurul Toplantısı’nda bir kez daha dile getirdi. Her fırsatta tepkilerini dile getiren Özbekistan, bölgedeki su dengesini olumsuz etkileneceği gerekçesiyle Sırderya nehrinin başında bulunan Kırgızistan’ın ve Amuderya’nın başında yer alan Tacikistan’ın yeni hidroelektrik santralleri inşasına karşı çıkıyor.

Kırgızistan’ın, Orta Asya için hayat damarı konumunda olan Sırderya ırmağını besleyen ana kaynaklardan Narın nehri üzerinde inşa edeceği Kambar Ata-1 hidroelektrik santrali, yılda yaklaşık 6,3 milyar kw/s elektrik üretecek. Havzasında 4,6 milyar metreküp su toplanması beklenen baraj, yaklaşık 2,2 milyar dolara mal olması bekleniyor. Barajın finansmanı ise Rusya tarafında karşılanıyor.

Editör: TE Bilisim