Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin, ülkede petrol üretiminin üç kat arttığını söyledi. Karabalin başkent Astana’da verdiği bir brifingde 2015 yılında Kazakistan’ın petrol üretiminin 80.5 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Çıkarılacak 80.5 milyon ton petrolün 60 milyon tonunu ihraç etmeyi planladıklarının altını çizen Uzakbay Karabalin, çıkartılması hedeflenen bu rakama ulaşıldığı takdirde 1991 yılından bu güne kadar ülkesinin petrol üretiminin üç kat artacağını vurguladı.
Kazakistan’ın bağımsız olduğu yıl petrol üretiminin 25 milyon ton olduğunu hatırlatan Bakan Karabalin, 2014 yılında bu rakamın 80.8 milyon tona çıktığını belirtti.
Ülkede bulunan önemli rezervler sayesinde petrol üreten ülkeler arasında 12. sıraya yerleşen Kazakistan’ın 80.8 milyon ton üretim ile dünyada 17. sırada yer aldığını söyleyen Bakan, Tengiz ve Karaçaganak maden yataklarında ileriye yönelik projeler üzerinde çalışmaların yapıldığının da altını çizdi.
Kazakistan hali hazırda 30 ülkeye petrol ihraç ederken, 2014 yılında petrol ihracatı 62.5 milyon tona ulaştı. Kazakistan’ın en büyük alıcısı yüzde 25 oranla İtalya olurken; yüzde 17 oranında Çin, yüzde 13 oranında Hollanda, yüzde 9 oranında Fransa ve yüzde 7 oranında Avusturya oldu.
Öte yanda dünyanın beşinci büyük petrol rezervini sınırları içerisinde bulunduran Kazakistan’ın Hazar Denizi'ndeki Kaşagan ve Kurmazgazi petrol sahalarında çıkarılabilir en az 14 milyar varil petrol rezervlerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilisim