Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’da bulunan yabancı misyon temsilcileriyle görüştü. Geçen yıl yapılan faaliyetler ve yeni projeler hakkında bilgi veren Nazarbayev, Kazakistan’ın yeni 2050 yılı planı çerçevesinde, bu yüzyılın ortasına kadar dünyanın en iyi 30 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini söyledi.

2050 planı gelişen dünya standartlarına ayak uydurulması ve ekonomik kalkınmanın sürekliliğinin sağlanması gibi konuları içeriyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı ayrıca, geçen yılın en önemli başarılarından biri olarak Kazakistan’ın ev sahipliğini yapacağı Expo 2017’yi gösterdi. Ekonomik gelişmelerin yanı sıra Kazakistan'ın diğer ülkelerle kültürel alışverişi artırmak adına 2025 yılına kadar latif alfabesine geçeceği belirtildi.

Geleneksel olarak her yılın başında yapılan görüşme bu yıl da başkent Astana’da Akorda Sarayı’nda gerçekleşti. 2012 yılının Kazakistan dış siyaset tarihinin en verimli yılı olduğunu ifade eden Nazarbayev, Seul’de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi başta olmak üzere çok önemli toplantılara katıldığını kaydetti. Yurtdışı seyahatlerinin başarılı geçtiğini belirten Nazarbayev, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye, Endonezya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülke ile işbirliği anlaşmalarının imzalandığını söyledi.

Kazakistan’ın Avrasya’da birlik ve barışın kalesi haline geleceğini belirten Nazarbayev, Kazakistan-Rusya- Belarus arasında kurulan Gümrük Birliği’nin de ortak fayda için devam edeceğini dile getirdi. Avrasya Birliği’yle alakalı olarak ise birliğin Sovyetler Birliği’ni canlandırmak gibi siyasi bir amacının olmadığını vurguladı.

Editör: TE Bilisim