AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
 Türkiye genelindeki gerçekleşen elektrik kesintisi ekonomide büyük zarara yol açtı. TÜİK tarafından dün açıklanan rakamlara göre, Türkiye’nin 2014 yılı GSMH’si 800 milyar dolar oldu. 1 yılık milli gelir üretimi üzerinden yapılan hesaplamaya göre, elektrik kesintisi ile üretimi duran Türkiye, 1 saatte yaklaşık 100 milyon dolar zarar etti. Türkiye’nin ortalama 6 saat elektriksiz kaldığı dikkate alındığında ortaya çıkan zarar 600 milyon dolara ulaştı.
SANAYİYE MALİYETİ 300 MİLYON TL

Burada en büyük kaybı ise sanayici yaşadı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin milli gelirine sanayi üretiminin katkısı 2014 yılında cari fiyatlarla 421 milyar 342 milyon TL’ye ulaştı. Bu, sanayinin 1 yıllık üretim değerini oluşturuyor. Basit bir hesapla TÜİK’in baz aldığı 421.3 milyar lira 365 takvim gününe böldüğümüzde Türkiye sanayisinin 1 günlük üretim değerini rakamı ise 1.1 milyar TL civarında. Bu hesaplama ile sanayinin elektrik kesintileri nedeni ile 6 saat boyunca duran üretim sektörde yaklaşık 293 milyon TL’lik zarara mal oldu.

EMO: Para yatırıma değil yandaşa gitti

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), sorunun dağıtım sistemlerinden değil iletim sisteminden kaynaklandığına dikkat çekti. EMO’dan yapılan açıklamada, tarife değişikliklerinin sübvanse edildiğine dikkat çekilerek, “Tarifede yapılan değişiklikle faturadaki diğer kalemlerde artış yapılırken, iletim bedelinde düşüş gerçekleşti. Kamuya ait olan iletim ağları için tahsil edilen bedelden yapılan indirim, faturadaki diğer kalemlerde yapılan artışla özelleşen dağıtım şirketlerine aktarıldı. Dolayısıyla iletim sisteminde bakım eksiklikleri nedeniyle büyük çaplı bir arıza meydana gelmiş olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Bölge ve alan grup

Dicle Elektrik-Karavil-  Ceylan

Vangölü Elektrik-         Aksa

Aras Elektrik-              Kiler

Çoruh Elektrik-           Aksa Elektrik

Fırat Elektrik-              Aksa  Elektrik

Çamlıbel Elektrik-    Kolin  İnşaat
Toroslar Elektrik-  Yıldızlar SSS Holding

Meram Elektrik-        Alsim  Alarko

Başkent Elektrik-        Sabancı,Verbund,  Enerjisa OGG

Akdeniz Elektrik-         Park Holding Bölge ve alan grup

Gediz Elektrik-Iş Kaya- MMEKA OGG

Uludağ Elektrik-            lİMAK

Trakya Elektrik-            Aksa

Anadolu Yakası-           MMEKA Makine

Sakarya Elektrik-          Akcez  OGG

Osmangazi Elektrik-    Yıldızlar SSS Holding

Boğaziçi Elektrik-         Iş Kaya-MMEKA OGG

Kayseri ve Civarı Elektrik-  TETAŞ

Menderes Elektrik-        Bereket Grup

Göksu Elektrik-            AKEDAŞ

Yeşilırmak Elektrik-   Çalık Enerji

Sanayi bölgelerinde  tüm makineler sustu

Elektrik kesintisi nedeniyle en büyük kaybı ise organize sanayi bölgeleri (OSB) yaşadı. Türkiye genelinde bulunan 289 OSB içindeki binlerce tesisin üretimi durdu. Sanayi bölgeleri, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Denizli, Manisa gibi yerlerde fabrikalar üretime ara verdi. Bazı fabrikalar jeneratörlerle belli ünitelerini çalıştırırken, üretim büyük ölçüde aksadı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Cahit Nakıboğlu, elektrik kesintisinin üretimi engellediğini kaydetti. Nakıboğlu, “Sanayiciler beni arıyor, başkanım elektrikler ne zaman gelir’ diye bana soruyorlar” dedi.

Editör: TE Bilisim