BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi (TİAK), Avrupa turu kapsamında Hollanda'nın Amsterdam, Rotterdam ve Lahey şehirlerinde temaslarda bulundu.

TİAK Konsey Başkanı İlker Züğürt ile birlikte 12 işadamı, merkezi Amsterdam'da bulunan Hollanda Genç İşadamları Federasyonu'nu (HOGİAF) ziyaret etti.

Başkan İlker Züğürt, "Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu (UNİTEE), yaptığımız ikili görüşmelerde bizlere gözlemci üye olarak görmek istediklerini beyan etmişlerdi. Memnuniyetle kabul etmiştik. Bizler bu maksatla Avrupa ülkelerindeyiz. Ziyaretin ilk ayağında Hollanda'dayız. Burada çok verimli temaslarımız oldu." dedi.

KKTC'nin maruz kaldığı ambargoları hatırlatan Züğürt, "Bu çağ dışı durumu ortadan kaldırmak veya bunları hafifletmek için bu yönde çalışmalarımızı yapıyoruz. UNİTEE bu konuda bize yardımcı olacak. İnşallah bu anlaşmalar KKTC'nin yurtdışında daha iyi temsil edilmesini sağlar." ifadelerini kullandı.

HELLİM İÇİN TEMASLARDA BULUNACAKLAR

KKTC'li İşadamı Şafak Home Pazarlama Müdürü Sunalp Türkel de ambargoların kaldırılması için savaş verdiklerini belirterek, "Tabii ki anavatanımız Türkiye'miz sayesinde bu sorunların büyük bölümünü açmış durumdayız. Fakat son günlerde Güney Kıbrıs Yönetimi'nin Kıbrıs'ın kendi kültürel bir ürünü olan hellim peynir üzerinde bir tescil müracaatları oldu. Bu bizim için bir sorundur. Çünkü bizim de hellim peynir üretimimiz var. Biz de Kıbrıslıyız. Bu açıdan Avrupa Birliği ülkelerinde temaslarda bulunmak için buradayız."

KKTC Gülgün Süt Mamulleri Direktörü Yunus Betmezoğlu da hellim için tescil alınacaksa hem Rumlar hem de Türklerin bundan yararlanması gerektiğini belirtti. Betmezoğlu, "Çünkü Hellim peyniri KKTC ihracatının yüzde 25'ini teşkil etmekte. Bu bizim için bir önemli gelir kaynağı. Eğer bu bizim elimizden alınır ise ticaret için çok iyi olmayacak." şeklinde konuştu.

TİAK Genel Sekreteri Nebi Akın da Kıbrıs'ın önemli konularından biri olan hellim ile ilgili lobi faaliyeti yapmak istediklerini belirterek, "Çünkü biz bu sorunların insanlar arasında bir ayrımcılık değil, artık barışa giden bir yolda hellimin ilk adım olması için buraya geldik." dedi.

TİAK Kadın Kolları Başkanı Şenay Başkut ise "Kıbrıs'ımızı tanıtmak amacı ile ve lobi girişimleri yapmak amacı ile buda bulunuyoruz. Bu ilk gezimizi AB kurucu ülkelerinden bir olan Hollanda'dan yapmış olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Heyet, temaslarına Brüksel'de devam edecek.

Editör: TE Bilisim