Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Güney Kıbrıs'ta et fiyatlarının KKTC'ye oranla daha ucuz olması nedeniyle bazı kasap ve işletmeler, kullandıkları etleri kaçak yollarla Rum tarafından temin ediyor. KKTC'ye farklı yöntemlerle sokulan etlerin piyasadaki dengeyi alt üst ettiği savunan hayvancılar isyanda. Hükümetin Rum tarafından ucuz et getirtilmesine duyarsız kaldığını belirten Naim Çiftçioğlu, "Rum tarafından et geçmesi bizi bozdu. Hükümetten hiçbir destek görmüyoruz. Hayvancılığı artık sadece stres atmak için yapıyoruz." dedi.

Kıbrıs Rum ve Türk tarafında et piyasasında büyük farklılıklar olması nedeniyle ülkede et kaçakçılığı had safhada. Güney Kıbrıs’tan kaçırılan tonlarca etin, KKTC fiyatları ile tüketiciye sunularak, trilyonluk vurgun yapıldığı iddia ediliyor. Konunun sık sık mahkeme gündemine yansıdığı da biliniyor. Güney Kıbrıs'ta 22 TL civarında olan dana etinin Türk tarafında yaklaşık 30 TL'den satışa sunulması işletme sahiplerini ve ülkedeki bazı et satıcılarının Rumlara yönlenmesinde etkili oluyor. Bazı işletme sahipleri ve kasapların Güney Kıbrıs'tan yasal olmayan yöntemlerle et geçirmeleri KKTC'deki hayvancıları da mağdur ediyor. Bu durumdan rahatsız olan Kıbrıslı Türk hayvancı Naim Çiftçioğlu, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Rum tarafından et getirilmesine hükümetin kayıtsız kaldığını iddia etti. Çiftçioğlu, bu nedenle KKTC'de hayvancılık sektöründe çökme yaşandığını savundu. Hayvanlarının satmak istediklerinde kasapların buna sıcak bakmadığını kaydeden Çiftçioğlu, çok nadir hayvan almak isteyen alıcıların da 2 aylık çeklerle kendilerine başvurduklarını dile getirdi.

"Rum tarafından et geçmesi bizi bozdu." diyen Çiftçioğlu, "Hükümetten hiç bir destek görmüyoruz. Arpa fiyatlarında artış yaşandı. 3 yıl önce kilosunu 13 TL'ye sattığımız hayvanları şimdi 8 - 9 TL'ye kasaplara yalvararak satıyoruz. Hayvancılığın canlanması için hayvancılara kredi desteğinde bulunulmalı ve piyasa dengelenmeli." şeklinde konuştu.

Rum tarafında et ucuz olduğu için KKTC'ye oradan et geçiren tüccarların zengin olduklarını ileri süren Çiftçioğlu, hükümetin de buna göz yumduğuna vurgu yaptı. 3 yıl önce mandırasında 4 yüz hayvan olduğunu anlatan Naim Çiftçioğlu, "Şu anda 50 hayvan kaldı. Bir kahve içebilmek için 2 kilo süt satmamız gerekiyor."dedi.

Hayvancılığı bırakmayı aklından geçirdiğini aktaran Çiftçioğlu, şunları söyledi: "Küçüklükten beri uğraştığımız için şu anda bırakamıyoruz. Sadece stres atmak için bu işi yapar olduk. Şu anda cebimizden para yiyoruz. Hayvancılar olarak çok kötü durumdayız. Yetkililer kurultay derdine düştükleri için halka hiç bir ilgi gösterilmiyor. Kendi aralarında parçalandıkları için hayvancı ve üreticiyle bu şekilde ezdiler. İlgilenen yok."

Editör: TE Bilisim