Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Küçük ve orta ölçekli işletmelere iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da doktor bulundurma zorunluluğu getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek. Uygulamayla 17 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile 8 bin hekimin iş başı yapması bekleniyor. KOBİ'ler, iş yerinde, çalıştırdığı personelin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarını iyileştirmek amacıyla bu yükümlülüğü yerine getirecek. Bu zorunluluğa karşı çıkmaları beklenen esnaflar, tam aksine yeni uygulamayı geç kalınmış bulmakla birlikte doğru ve faydalı gördüklerini söylüyor. Bunun kendilerine her konuda fayda sağlayacağını ifade eden KOBİ'ler, büyük sermaye güçlerine karşı ayakta kalabilmek ve işlerini geliştirebilmek için de esnaflara özel teşvik istiyor.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 30 Haziran'da TBMM'de kabul ettirdiği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun hükümleri, yılbaşında yürürlüğe giriyor. İş kazalarına bağlı ölümleri engelleyecek ve iş sağlığında işletmelere kalite kazandıracak uygulama, 2 milyon 914 KOBİ'ye ait 2 milyon 149 bin 552 iş yerinde de hayata geçecek. Bakkal, berber, ayakkabıcı gibi farklı iş kolunda çalışıp 1 -9 arası eleman istihdam eden küçük esnafın hekim veya iş sağlığı güvenliği uzmanı parasını, kaçak işçi çalıştırmamak ve ücretlerini gerçek tutardan göstermesi şartıyla devlet karşılayacak. 10 -49 arası personeli olan orta büyüklükteki KOBİ'ler ise 150 TL karşılığında bu hizmeti veren şirketlerden hizmet alacak. Kanuna uymayanlara ise her ay için 5 bin TL idari para cezası öngörülüyor.

        Yasal zorunluluğun yerine getirilmeyeceği kanaatinin aksine KOBİ'ler, uygulamanın başlaması için gün sayıyor. İş sağlığının ve güvenliğinin çok önemli olduğunu ifade eden esnaflar, bulunmaz nimet ile büyük bir problemi geride bırakacaklarını belirtiyor. Otomotiv bakım onarım sektöründe zaman zaman iş kazaları yaşanabildiğini ifade eden oto tamircisi Ferit Aykut, "Araç tamiri öncesinde gerekli güvenliği sağlıyoruz. Ama bazen işin çabuk yapılması sırasında ufak tefek iş kazaları yaşadık. Bana yansıyan tedavi masrafı ise külfetli oldu. O yüzden kalfa ve çırakları sürekli takip ediyorum. Yeni uygulama, beni büyük oranda rahatlatacak. Bizimle ilgilenecek uzmanımızı veya doktorumuzu bekliyoruz. Eğer mümkünse hemen çalışmaya başlamak istiyoruz." dedi.

        Uygulamayı değerlendiren Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın iş sağlığı ve güvenliği giderini devletin karşılamasının çok anlamlı olduğunu kaydetti. Palandöken, "İş sağlığı ve güvenliği uygulamasına ülkemizde de geçilmesini destekliyorum. Doğru ve yerinde bir iştir. Zor ayakta duran küçük işletmelerin uzman veya hekim giderini devletin karşılaması, bizler için mutluluk verici. Çünkü esnafın üzerine ekstra külfet bindikçe rekabet ortadan kalkar, verimlilik azalır. 800 yıllık geçmişiyle ülkede birliğin sembolü olan bizler için bu, büyük bir velinimet. En büyük sıkıntımız çözülüp, bizim ve çalışanımızın sağlığı garanti altına alınıyor." açıklamasında bulundu.

        "ESNAFIN YAŞAMASI İÇİN TEŞVİK ŞART"

        Küçük esnafın yasal sıkıntılardan dolayı zor günler geçirdiğine de değinen Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların ayakta kalabilmeleri için teşvik verilmesi gerektiğini bildirdi. Palandöken, "Büyük sermaye güçleri, esnafları giderek bitiriyor. AVM'ler ve grossmarketler, esnaflara yaşama şansı bırakmıyor. Sektörde pazar payı da iyice daraldı. Haksız rekabetin önünün kesilmesi ve esnafların büyümesi için onlara has teşvikler verilmelidir. Bunun yanında perakende sektörünü düzenleyici bir yasa çıkarılması şarttır. 250 milyar dolarlık sektördeki kurallar Avrupa'da neyse bizde de o olsun istiyoruz. İşçi primlerinde de destek verirse, esnaflarımız büyük ölçüde ayağa kalkıp kalkınacaktır." ifadelerini kullandı.

        "10 ÇALIŞAN LİMİTİ ARTIRILMALIDIR"

        Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün ise kanunun şirketlere ilave yük getirmesine karşın uzun vadede avantajlar sağlayacağına dikkat çekti. Aygün, "Yasanın firmaların kurumsallaşması ve iş güvenliği açısından önemli ve faydalı olduğu kanaatindeyiz. Ama sağlık hizmeti alacak işletmelerdeki asgari çalışan sayısı, 10 değil daha fazla olmalıdır. Çünkü perakendeciler, minimum kar marjıyla çalışan işletmelerdir. Kanun yükümlülükleri kademeli olarak uygulamaya geçecek. Bu sürede şirketlerin bilinçlendirilmesi adına kamu kurumlarının çalışmalar yapması, verimliliği artıracaktır. Cezalandırıcı değil yapıcı olmak adına destekleyici olunması gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim