Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU), Atıksu ve Temiz Su Yönetim Sistemi Projesi'yle Kocaeli'nin su şebekesini denetlemek için SCADA’yı hayata geçirdi.

Türkiye’de ilk defa bir şehrin su şebekesinin tamamını kapsayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU)-Siemens SCADA projesiyle il genelinde 116 noktada altyapı çalışması gerçekleştirildi. Başta atık su terfi merkezleri olmak üzere, atık su arıtma tesisleri, logarlar, kanallar ve kanalizasyon yapıları, organize sanayi bölgeleri ve yağmur suyu terfi merkezlerinden oluşan altyapı yenilemesinde, Siemens'in online ölçüm cihazları kullanıma alındı.

ENERJİ TÜKETİMİ MİNİMİZE EDİLİYOR

Projeyle birlikte, Kocaeli genelindeki 42 adet terfi merkezi, 16 adet atık su arıtma tesisi, 25 adet sanayi ana kollektör bağlantı noktası, ilgili cihaz ve ekipmanlarla SCADA merkezinden izlenebiliyor. Sistem, 33 ayrı noktada ölçülen kollektör doluluk bilgileri ile terfi merkezleri arasında tam bir koordinasyon sağlayarak, enerji tüketiminin minimum seviyeye indirilmesinin yolunu açıyor.

Sistemin açılışı için düzenlenen törene; Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram, Siemens Altyapı ve Şehirler Sektörü Akıllı Şebekeler Finans Direktörü Tolga Afşin de katıldı.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, törende yaptığı konuşmada, projeyle İSU’nun tüm yerel yönetimlere örnek bir yapıyı hayata geçirdiğini ifade etti. Bayram, şunları kaydetti: “Ülkemizin en önemli sanayi tesislerinin bulunduğu ilimiz, 2023 ekonomik hedeflerine ulaşılmasında kritik önem taşıyor. 13 adet organize sanayi bölgesi ile 2 adet serbest bölge ve 3 teknoparkın faaliyet gösterdiği ilimizde, 2 bin 200 önemli sanayi yatırımı bulunuyor. Alanında örnek bu proje, yalnızca ilimizdeki sanayi tesislerinin ve kurumumuzun daha verimli çalışmasını sağlamakla kalmıyor, İzmit Körfezi’nin ve Kocaeli’nin temizliğine de katkıda bulunuyor. İSU olarak, Karamürsel’den Kandıra’ya, Gebze’den Uzuntarla’ya kadar tüm Kocaeli’yi kapsayan bu modern projeyi vatandaşlarımızın ve sanayi tesislerinin hizmetine sunmaktan mutluyuz. Toplam proje bedeli kapasite artışları ile 13 milyon 169 bin 601 TL olarak gerçekleşecek.”

Siemens Altyapı ve Şehirler Sektörü Akıllı Şebekeler Finans Direktörü Tolga Afşin ise projenin, alanında, Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi. Afşin, “Siemens olarak, dünyada belediyelere ve ilgili kurumlara kolaylık sağlayan projelere imza atıyoruz. Gebze’deki, Türkiye’nin ilk Leed Gold sertifikalı çevreci tesislerimizle Kocaeli’nin bir parçasıydık. Bu projeyle, tüm Kocaeli’ni kapsayan kapsamlı bir çalışmaya imza attık. Sağladığımız verimliliğin ve doğaya yaptığımız katkının ilerleyen dönemlerde de süreceğine inanıyor, bu alanda faaliyet gösteren tüm kurumları İSU’daki sistemi incelemeye davet ediyoruz.” dedi.

"DİĞER BELEDİYELER DE AYNI SİSTEMİ HAYATA GEÇİRECEK"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da hayata geçirilen SCADA sisteminin bir modernizasyon olduğunu dile getirdi. Kocaeli’yi örnek alan diğer belediyelerden aynı sistemi hayata geçireceğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Bunun arkasından Sakarya Büyükşehir Belediyesi görecek, yapacak. Bolu görecek, Düzce görecek, diğer taraftan Tekirdağ görecek, Çanakkale görecek, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İzmir tüm belediyelerimiz bunu görerek, yapacak. Denizlerimiz temizlenecek, zaten onların da rakamlarını vermiyorum. İnanın 10 sene evveline göre, bugün burada saysak, 10 sene evvel bunlar hayaldi, olmazdı diyenler, bugün Türkiye’de oldu. Daha ilerisini yapacağız.” Konuşmaların ardından İSU’daki sistem gezildi.

Editör: TE Bilisim