Türkiye’de açıklanan işsizlik verilerinin buz dağının sadece görünen yüzü olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Oran, iş aramaktan yorulup umudunu yitirdiği için iş aramamakla birlikte, iş başı yapmaya hazır durumdaki işsizlerin sayısı Kasım itibariyle 1 milyon 991 bin kişi olduğunu belirterek, “Bunları eklediğimizde işsizler ordusu 4 milyon 621 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 15.4’e ulaşıyor” dedi.

Oran, “AKP’nin ülke sorunlarını bırakıp, tüm mesaisini içeride Tayyip Erdoğan’a ‘diktatörlük’ düzenlemeleri, dışarıda ise Suriye yönetimini devirmeye odakladığı 2012 yılında ekonomi durma noktasına gelirken, mevsimsel dalgalanmalar dışında işsizlikteki artış özellikle ikinci yarıda daha da hızlandı” dedi.

TÜİK’in geçen hafta açıkladığı verilere göre “resmi” işsiz sayısının Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre 201 bin kişi artarak 2 milyon 630 bin kişiye; işsizlik oranı da 0.3 puanlık artışla yüzde 9.4′e yükseldiğini kaydeden Oran, “Ancak bu buz dağının sadece görünen kısmı. Gerçek işsiz sayısı ve oranı resmi veriyi neredeyse ikiye katlıyor. İşsiz sayısını anketle belirleyen TÜİK, anketin referans haftasında resmi iş bulma kanallarını kullanmamış olanları işsiz saymıyor. Oysa iş aramaktan yorulup umudunu yitirdiği için iş aramamakla birlikte, iş başı yapmaya hazır durumdaki işsizlerin sayısı Kasım itibariyle 1 milyon 991 bin kişi. Bunları eklediğimizde işsizler ordusu 4 milyon 621 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 15.4′e ulaşıyor” dedi.

Oran, bu sayıya; iş bulma umudu olmadığı için tarımla uğraşan ya da esnaf olan ailesine yardım eden, standart istihdam esaslarıyla ilgisi olmayan, sosyal güvenlik şemsiyesinde yer almayan 3 milyon 166 bin “ücretsiz ev işçisi” ile iş arayanlar kategorisinde yer almasına rağmen “zamana bağlı eksik istihdamda” sayılan 571 bin ve “yetersiz istihdam”da sayılan 379 bin kişinin de dahil edildiğinde ise işsiz sayısının 8 milyon 737 bin kişiye çıktığını kaydetti.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI 132 BİN KİŞİ ARTTI

AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor

Gerçekte 5 milyona yaklaşan işsizler ordusunun, Avrupa’da Danimarka, Finlandiya, Slovakya ve Norveç’in nüfus sayılarına yaklaştığını, İrlanda, Hırvatistan, Litvanya, Slovenya, Letonya, Estonya, GKRY, Lüksemburg, Malta’nın ise nüfuslarından fazla olduğuna dikkat çeken Oran şunları kaydetti:

“Gizli işsizler de eklenince ulaşılan 8,7 milyonluk işsiz ordumuz ise bu ülkelerin dışında Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, Slovakya, Finlandiya’nın nüfuslarını da geçiyor. Umutsuzlar hariç; 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranı da yüzde 18.8′e ulaştı. Dar tanıma göre bile her beş gençten biri işsiz. Yine umudunu yitirdiği için iş aramayanlar dışındaki resmi işsizlerin 590 binini üniversite mezunları oluşturuyor. Üniversiteli işsiz sayısı son bir yılda yüzde 28.8 oranında net 132 bin kişi arttı. Bir yıl önce her 5 işsizden biri üniversite diploması taşırken, şimdi ise yaklaşık her 4 işsizden 1 birini üniversite mezunları oluşturdu. Çalışma çağındaki 55 milyonu aşkın nüfusun 25.3 milyonluk kısmı istihdamda. Bunun ise büyük bölümü tarım ve hizmetler sektöründe. Türkiye nüfusunun 27.2 milyonu işgücüne dahil değil. Bunların da 11 milyon 722 bin kişi ile en büyük bölümünü ev kadınları oluşturuyor.”

Editör: TE Bilisim