BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Tarım bankacılığına sağladığı destekle tanınan Şekerbank, bu çerçevede yeni bir hizmet başlattı. Banka, yerel üretim ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla bu kez ‘Aile Çiftçiliği Bankacılığı’nı hayata geçirdi. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, "Çiftçilerimiz toprağını bırakıp gitmesin diye, aile çiftçiliği bankacılığını başlatıyoruz. Amacımız küçük arazilerin birleşmesini sağlamak, tarımsal üretimde verimliliği artırmak, kollektif tarımı özendirmek ve yerel kültürün yok olmasını engellemek." diye konuştu.

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, yeni hizmetlerini Çırağan Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Bankalarının yaklaşık 60 yıl önce pancar çiftçilerinin küçük birikimleriyle tarımı ve şeker sanayini desteklemek için kurulduğunu ifade eden Yıldız, tarımsal üretim artsın, çiftçiyle birlikte ailesi ve yöresi de gelişsin diye çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Bugün 20 milyar TL’yi aşan aktif büyüklük, yüzde 65’i Anadolu’da bulunan 312 şubeyle hizmet vermeye devam ettiklerini de vurguladı.

Bugüne kadar 24 bin çiftçi ve esnafı bankacılık hizmetiyle tanıştırdıklarını aktaran Şekerbank Genel Müdürü Yıldız, "Anadolu bankacılığı misyonumuz ile bugüne kadar bir çok çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmaların hepsinin ortak paydası bizim kuruluş amacımız olan yerel üretim ve kırsal kalkınmayı desteklemektir. Yine bu amaçla bugün çok önemli bir projeyi hayata geçirme heyecanı içindeyiz." şeklinde konuştu.

"TARIM ARAZİLERİNİN 40 MİLYON SAHİBİ VAR"

Türkiye'de toplam 23,8 milyon hektar tarım arazisinin 30 milyon parselden oluştuğuna dikkat çeken Yıldız, "Bu 30 milyon parselin miras hukukundan kaynaklı bölünmeler sebebiyle 40 milyon sahibi bulunuyor." bilgisini paylaştı. Türkiye’nin tarımsal üretim açısından dünyanın 7’nci, Avrupa’nın ise birinci büyük ekonomisine sahip olduğunu, göreceli olarak yeterli toprak ve su kaynağı ile tarımsal üretim için kullanılabilecek büyük bir potansiyelin bulunduğunu dile getiren Yıldız, bu olumlu tabloya rağmen Türkiye’de de dünyanın diğer gelişmekte olan ekonomileri gibi kırsal nüfusun ve tarımsal iş gücünün giderek azaldığını belirtti.

Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de aile çiftçiliğinin öneminden bahsetti. Dünyadaki aile çiftçiliği oranı ve Türkiye'yi karşılaştıran Ertürk, "Aile çiftçiliğinde bizim çiftçilerimizin bir araya gelmesi lazım. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman ilginç örnekler var. Özellikle pazarlama tarafında küçük çiftçilere destek olması için kooperatifçilik dünyada çok yaygın. Bizim ülkemizde de çok yaygın, bugün kooperatiflerle beraber 14 binden fazla örgüt var Türkiye'de. Fakat bunların pazarlamaya katkısına baktığımızda, malesef en iyisini yüzde 10'ları geçmiyor." diye dert yandı. Pazarlama faaliyetleri bu örgütlerle yapan ülkeler olduğunu kaydeden Ertürk, "Bu oran ülkelerde 50 ile 100 arasında değişiyor. Bizim de en büyük ihtiyacımız, aile çiftçiliğinde çiftçilerimizi bir araya getirebilmek, onların gücünü hissettirebilmek." dedi.

Şekerbank Tarım Bankacılığı Pazarlama Birim Müdürü Emre Doğan da Türkiye'deki aile tarımcılığını rakamlarla anlattı.

Şekerbank, Türkiye genelinde 200’e yakın tarım bankacılığı uzmanı ile üreticilerin gelirini artıracak ürün ve projeyi hizmete sunuyor. Banka, Aile Çiftçiliği Projesi ile de tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçülmesi, sulama imkanlarının kısıtlı olması, modern tarım tekniklerinin uygulanmaması gibi nedenlerle geliri azalan ve köyünü terk eden çiftçiye 5 ile 10 yıla varan vadelerle finansal imkanlar tanıyacak. Çiftçi çocuklarının üniversite eğitim giderlerinden hane halkının aylık harcamalarının finansmanına kadar ihtiyaca özel çözümler geliştirecek.

Editör: TE Bilisim