Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Airbus, turna ve akbaba gibi iri kuşların kanatlarından ilham alarak geliştirdiği, yüzde 3,5 yakıt tasarrufu sağlayan A320 tipi uçaklarının teslimatına başladı.

‘Sharklets’ olarak tanımlanan yeni teknoloji doğadan ilham alınarak geliştirildi. Turna ve akbaba gibi iri kuşların kenar tüyleri yukarı doğru kıvrılarak enerji verimliliği sağlıyor. Özel kanat ucu donanımları sayesinde kalkıştaki rüzgar direnci azaldığından taşıyıcı yüzey uçlarının aerodinamik özelliği güçlenmiş oluyor. Uçak yakıtından sağlanacak tasarruf sayesinde uçak başına düşen yıllık CO2 emisyonunun da bin ton dolayında azalması bekleniyor. Tasarruf edilecek miktar ortalama kullanımla 200 kara taşıtının oluşturacağı CO2 emisyonuna denk geliyor.

Lufthansa da Hamburg’da yaklaşık 2.5 metrelik özel kıvrık kanat uçlarına sahip ilk Airbus A320 uçağını teslim aldı. Yeni uçaklar 'Sharklets' olarak tanımlanan özel kıvrık kanat uçları sayesinde uçulan mesafeyle bağlantılı olarak yüzde 1 ila 3.5 arasında değişen oranlarda yakıt tasarrufu sağlıyor ve düşük CO2 salımı özelliğine sahip bulunuyor. Bu uçaklar aynı zamanda çok daha dik bir açıyla yükselebildiklerinden, kalkıştaki ses emisyonu da belirgin oranda azalmış oluyor.

Eski uçakların yerini almak üzere 2015 yılı başına kadar Lufthansa’ya teslim edilecek olan 22 yeni A320 uçağı ‘Sharklets’ olarak adlandırılan özel kanat uçlarına sahip olacak. Yakıt tasarrufu özellikle sefer uçuşları esnasında belirgin hale geleceğinden, Lufthansa yönetimi ‘Sharklet’ donanımlı yeni Airbus A320 uçaklarının öncelikle uzun mesafeli Avrupa uçuşlarında kullanılması yönünde karar aldı.

Lufthansa Grubu filonun modernizasyonu için sürekli yeni yatırımlar gerçekleştiriyor. 2025 yılına kadar 239 yeni nesil uçak siparişi verildi. Filo yenileme programının yatırım hacmi –liste fiyatlarıyla – 23 milyar euro dolayında bulunuyor.

Editör: TE Bilisim