Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Türkiye'de yastık altındaki altınların yatırıma dönüşmesi için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, altın denilince Kuveyt Türk'ün akla geldiğini söyledi. Uyan, bankacılık sektöründe altın olarak toplanan 230 ton altının 25 tonunun kendilerine geldiği bilgisini verdi.

Kuveyt Türk tarafından Mersin Hilton Oteli'nde 'Kuveyt Türk İşin Doğrusu' zirvesi düzenlendi. Küçük ve orta boy işletmelerin temsilcilerinin katıldığı zirvede konuşan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türkiye'de 227 şubeye ulaştıklarını, Mersin'de de 4 şubeyle hizmet verdiklerini belirtti. Konuşmasında altın hesabı üzerinde önemle duran Uyan, ilk olarak altın çek, altın cari hesabı ve daha sonra da altın katılma hesabı oluşturduklarını aktardı. Uyan, "Altına altın yükünden kar payı veren banka olarak ilk faaliyete geçen biziz. 2011 yılı itibariyle bu faaliyetlerimiz belli bir ivme kazandı. Baktığımız zaman bütün bankalarımızın özellikle altın toplama ve hurda altını dönüştürerek ekonomiye kazandırma faaliyetleri gösterdiğini görüyoruz." dedi. Merkez Bankası'nın tarihinde ilk defa 110 ton olan rezervlerini 300 tona çıkarttığına dikkat çeken Uyan, şöyle devam etti:

"Katılım bankalarının veya bankaların altın sektörüne girmesi ve altını ekonomiye kazandırma faaliyeti göstermesiyle birlikte Merkez Bankası da altını munzam olarak kabul etmeye başladı. TL ve dövizin karşılığında altın kabul etmeye başladı. Böylece rezervleri de 300 tonu geçti. Bu da önemli bir gelişme. Bankacılık sektöründe altın olarak toplanan 230 ton altının 25 tonu Kuveyt Türk'te. Bu da aslında vatandaşın Kuveyt Türk'e duyduğu güveni gösteriyor. Çünkü gerçekten vatandaş Kuveyt Türk'ü krizlerde de test etti ve Kuveyt Türk hiçbir zaman yanlış yapmadı. İnşallah bundan sonra da yapmayacak. Kuveyt Türk'ün Mersin'de topladığı altın da 300 kilograma ulaşmış durumda. Bu da 26 milyon 700 bin lira mertebesinde."

Altının kullanılması yönünde krediye yönelik dev bir ürün çalışması yaptıklarını anlatan Uyan, "Bunu da devreye sokmaya çalışacağız. Bu topladığımız altınlarında ekonomiye kazandırılması anlamında büyük faaliyet olacak." dedi.

"CARİ AÇIK KONTROL EDİLEBİLİR BİR NOKTAYA GELDİ"

Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden olan cari açığın 2012 sonu hatta 2013'ün Ocak ayı itibariyle kontrol edilebilir bir noktaya geldiğini vurgulayan Uyan, şunları söyledi:

"Tabi bu büyüme baskılanarak bu noktaya geldi. Büyüme rakamlarımız 4'lerin altında gerçekleşti. 2013'te daha olumlu bir büyüme hedefleniyor. Dünyada da 2012'ye göre daha mutedil bir büyüme bekleniyor. Bunun işaretlerini de görüyoruz. Özellikle bankacılık sektöründe kredilerin yüzde 20'ler mertebesinde büyüdüğü görülüyor. Dolayısıyla dünyadaki bu mutedil büyüme içerdeki bu olumlu havadan dolayı cari açık kontrol ediliyor. Şu anda yüzde 6'lar mertebesinde ayarlamada yapıldı. Yüzde 7,5'lardan 7'lere doğru gelmişti 2012 sonu itibariyle, bu gün itibariyle Ocak ayı cari açık 5,5'lar seviyesinde çıkmış. Ama yıl sonunda artarak ortalama 6'lar seviyesinde finanse edilebilir çevrilebilir bir cari açıkla karşı karşıyayız. Ama merkez bankamıza çok iş düşecek."

Toplantıda Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral da ekonomik gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı.

Editör: TE Bilisim