Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Madencilik sektörü, ihracatını 2013 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40,23 artırarak, 1 milyar 170 milyon dolara çıkardı. Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Belçika, Irak ve İtalya oldu. Sektörde Çin’in liderliği, ilk çeyrekte de devam etti. Madencilerin Çin’e ihracatı, yılın ilk üç ayında 2012 yılına kıyasla yüzde 101,5 artarak 604 milyon 633 bin dolara ulaştı.

Sanayinin kilit sektörlerinden madencilik, 2013 yılına çok iyi başladı. Alt sektörler bazında oldukça iyi bir performans sergileyen sektör, 2013 yılının ilk çeyreğinde 160'tan fazla ülkeye ihracat yaptı. Bulgaristan, Tayland, Libya ve Güney Kore, maden ürünleri ihracatı en çok artan ülkeler oldu. 2013’ün ilk çeyreğinde ihracat yapılan bölgeler arasında Batı Afrika dikkat çekti. Buraya ihracat, miktar bazında 2012’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 566 arttı. Nijerya, Senegal, Gine ve Gana, Batı Afrika’ya ihracatta öne çıkan ülkeler oldu.

DOĞALTAŞ İHRACATI 418 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Dünyada sayısız önemli projede kullanılan Türk doğaltaşlarının ihracatı, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 artarak, 418,1 milyon dolara ulaştı. İlk çeyrekte blok mermer ve traverten ihracatı yüzde 36, işlenmiş mermer ve traverten ihracatı yüzde 14 artış gösterdi. Doğaltaş sektörünün 2013’ün ilk çeyreğinde en çok ihracat yaptığı ilk beş ülke Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Fransa oldu. Libya, Kazakistan ve Türkmenistan da bu dönemde doğaltaş ihracatında en iyi artış yakalayan ülkelerdi.

BAKIR CEVHERLERİ İHRACATI YÜZDE 77 ARTTI

Madencilik sektörünün en önemli alt sektörlerinden biri olan bakır cevherleri ihracatı, Ocak-Mart 2013 döneminde, 150,5 bin ton ile 185,5 milyon dolara ulaştı. Böylece bir önceki seneye oranla yüzde 77 artmış oldu.

Madencilik sektörünün ilk çeyrek ihracat performansını değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer, şunları söyledi: “Türk madencilik sektörü, her geçen gün çıtasını biraz daha yukarıya taşıyor. 2013 yılında ihracatını en az yüzde 10 arttırmayı hedefleyen sektörümüzün mevcut pazarlarını koruyarak ve birliğimizin çalışmalarıyla alternatif pazarlar bulmaya devam ederek, ihracatın hedeflerimizin üzerinde büyüyeceğine inanıyorum.”

Editör: TE Bilisim