Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Manisa merkez ve ilçelerinde başta üzüm bağları olmak üzere erik, kiraz ve şeftali bahçeleri, son birkaç gündür sıfırın altında 1 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı sebebiyle oluşan don olayından zarar gördü. Manisa'da son 50 yıldır nisan ayında böyle bir olay yaşanmadığı belirtildi. Don olayından mağdur olan üreteciler, banka kredi borçlarının en ez iki yıl ertelenmesini istiyor. Bağlarda inceleme yapan CHP Milletvekili Özgür Özel, zararın büyük olduğunu, Bakanlar Kurulu'nun acil toplanarak üreticinin banka borçlarını en az bir, mümkünse iki yıl süreyle faizsiz ertelemesini istedi. CHP Milletvekili Hasan Ören de son üç günde Manisa'da yaşanan don olayı sebebiyle birçok ilçedeki üzüm bağlarında yüzde 80’e varan zarar meydana geldiğini, üreticinin mağdur olduğunu, tarım arazilerinin de kaskolanması gerektiğini kaydetti.

Saruhanlı, Turgutlu, Sarıgöl, Akhisar, Alaşehir, Ahmetli ve Salihli ilçelerinde, başta çekirdeksiz sultani cinsi üzüm olmak üzere kiraz, erik ve şeftali bahçeleri zarar gördü. Milletvekili Özel, Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ile birlikte bağlarda inceleme yaptı. Çiftçinin zararının büyük olduğunu belirten Özel, "Saruhanlı'daki 80 bin dönüm bağın 70 bininde, yüzde 100'e varan zarar var. Kalan 10 bin dönümde ise yüzde 35'lik zarar var. Abartmamak gerekir ama hatırladığımız yakın tarihte, bağcılıkta bir gecede ortaya çıkabilecek en büyük hasarla karşı karşıyayız. Sadece Saruhanlı ilçesi değil, Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli ve Salihli ilçelerine kadar çekirdeksiz kuru üzüm yetişen bütün bağlarımız, üç gecede bu yılın bütün ürününü kaybetti. Şu anda yapılacak mücadeleyle gelecek seneyi kurtarabilir miyiz? Burada devlete birtakım görevler düşüyor. Şu anda derhal Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında, hattâ olağanüstü toplanıp bu köylünün banka borçlarını en az bir yıl süreyle, mümkünse iki yıl süreyle faizsiz ertelemesi lazım." dedi. Özel, TARSİM sigortası olmayanlara da devletin sahip çıkmasını istedi.

BORÇLAR ERTELENSİN ÇAĞRISI

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur da tarım üreticisinin borçlarının ertelenmesini istedi. Okur, "Çiftçimiz şu anda tabii ki zor durumda. Bu durumu aşabilmek için bölge milletvekillerimize çağrıda bulunuyoruz, çiftçinin en az bir yıl borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyoruz. TARSİM sigortası olan vatandaşın eksperlerinin, derhal üzüm bağlarına inip gerekli tespitleri yapmasını istiyoruz." diye konuştu.

Turgutlu'da bağların yanısıra bahçeler de don olayından zarar gördü. Bu yılın, bölge üreticisi için olumsuz başladığını söyleyen Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, "Ürünlerimizde soğuktan dolayı ciddi anlamda zarar oluştu. Son günlerde yaşanan soğuk hava nedeniyle özellikle üzüm bağlarımızda yanma meydana geldi. İlçe genelinde yüzde 80'lere varan zararlar var. Üreticimiz perişan durumda. Öte yandan ilçemizin üzümden sonraki diğer başlıca tarım ürünleri olan kiraz, erik ve şeftalide de zararlar var." dedi.

'TARIM ARAZİLERİ DE KASKOLU OLSUN'

Üç gündür Manisa’da etkili olan soğuk hava ve don olayının üzüm bağlarını mahvettiğini dile getiren Milletvekili Ören, “Akhisar’dan Alaşehir’e kadar Manisa’nın birçok ilçesinde üzüm bağlarındaki zarar oranı yüzde 80’i geçti.” dedi. Akhisar'ın Beyoba ve Salihli'nin Karayahşi köylerinde zarar gören bağlarda inceleme yapan Ören, çiftçilerin afetlerden dolayı oluşan zararlarının karşılanması için Meclis’te verdiği kanun teklifinin, AK Parti tarafından gündeme alınmadığını söyledi. Çiftçinin zararlarının tamamını karşılamaya esas olacak şekilde zorunlu tarım sigortası yapılması gerektiğinin altını çizen Ören, "Çiftçinin sattığı üründen SGK primi ile birlikte tarım sigorta primi de tahsil edilmelidir. Yani yaşanan afetten dolayı bağı, bahçesi, tarlası zarar gören çiftçinin hasar oranı tespit edildikten sonra yüzde 80’i kredi, mazot, ilaç ve gübre gibi borçlarına mahsup edilmeli, kalan kısmı ise hasat zamanı çiftçiye ödenmelidir. Bu sayede sigorta bilinci geliştirilerek, tarım arazilerinin sigorta yapılması ve dolayısıyla zararların sigortadan karşılanması sağlanacaktır." dedi.

Editör: TE Bilisim