Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, hedeflerinin orta vadede en az yüzde 5 büyüme oranının yakalanması olduğunu söyledi. Moskova’da düzenlenen “Rusya ve Dünya: Entegrasyon Zorlukları” adlı forumda konuşan Rusya Başbakanı, yüzde 5 büyüme oranının Rusya halkının sürdürülebilir refahı için gerekli olduğunu belirtti.

Rusya için ilk önceliğin makroekonomik istikrar olduğunu kaydeden Rusya Başbakanı, “Öngörülebilir bütçe politikaları, düşük seviye enflasyon, bütçe harcamalarında verimlilik temel dinamiklerimiz. İkinci görevimiz ise iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak ve anahtar sektörlerde yatırımları teşvik etmek.” dedi.

Üçüncü görevlerinin çalışanların durumlarının iyileştirilmesi ve istihdamın artırılmasını olduğuna değinen Medvedev, bölgesel kalkınma ve gelişim açısından rekabet ortamının oluşturulmasını istediklerini söyledi. Rusya ekonomisinin uluslar arası piyasalarda güçlü bir pozisyona sahip olması için çalışacaklarını vurgulayan Rus lider, Dünya Ticaret Örgütü üyeliği, APEC, OECD ve Avrupa Birliği ülkeleri ile entegrasyonun zorunlu olduğuna değindi.

Dünya Bankası ise Rusya için 2013 büyüme rakamlarını yüzde 3,6 olarak açıkladı. Küresel Ekonomik Perspektifler raporunu açıklayan banka, “Rusya’nın ekonomik büyümesi 2012’de yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Ülke 2011’de yüzde 4,3 büyümüştü. Kurak geçen yaz mevsimi, enflasyon rakamlarının yükselmesi ve küresel ekonomideki zayıflık büyüme oranlarını etkiledi.” bilgisini verdi.

Rapora göre Rusya ekonomisi 2013’de yüzde 3,6, 2014’de yüzde 3,9 ve 2015’de de yüzde 3,8 oranında büyüyecek. Raporda, “Yüksek petrol varil fiyatlarına rağmen, 2015 büyüme rakamları yüzde 3,8 gibi makul seviyede kalacak.” denildi.

Rusya’nın ödemeler dengesi ise 2013’te gayrisafi milli hasılanın yüzde 3,3’ü ve 2014’de de yüzde 2,6’sı kadar fazla vermesi bekleniyor.

Küresel ekonomik büyüme rakamları ise 2013’te yüzde 2,4, 2014’de yüzde 3,1 ve 2015’de de yüzde 3,3 olarak gerçekleşecek. Rapora göre küresel ekonomide kırılgan yapı kısmen zayıflayacak.

Dünya Bankası’na göre gelişmekte olan piyasalarda büyüme oranları ise gelişmiş ekonomilere göre çok daha iyi. 2013’te yüzde 5,5 büyümesi beklenen gelişmekte olan ekonomilerin, 2014 büyüme rakamı yüzde 5,7 ve 2015 içinse yüzde 5,8.

Forumda konuşan Maliye Bakanı Anton Siluanov ise Rusya’nın 2012’de sıfır bütçe açığı ile yılı kapattığını açıkladı. Bakana göre petrol dışı bütçe açısından ise açık gayri safi milli hasılanın yüzde 10,6’sına ulaşmış durumda.

Editör: TE Bilisim