BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımların sertleştirileceği ve SWIFT sisteminden çıkarılacağı yönündeki iddialara sert karşılık verdi. Medvedev, Rusya’nın uluslararası bankalarla entegrasyon sağlayarak döviz transferlerine imkan sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılması durumunda karşılıklarının sınırsız olacağı uyarısında bulundu.

Bryansk bölgesinde temaslarda bulunan Medvedev, “Biz gelişmeleri takip ediyoruz. Bu yönde bir karar alınırsa, ekonomik ve diğer alanlarda cevabımız sınırsız olur.” dedi.

Ağustos 2014’de Ukrayna krizi nedeni ile İngiltere, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını istemiş, ancak diğer Avrupa ülkeleri buna karşı çıkmıştı. Ukrayna’nın Mariupol kentinde son günlerde meydana gelen saldırıların ardından bazı Avrupa ülkelerinin bu yönde girişimleri olduğu belirtiliyor.

Dünyanın 210 ülkesinde bulunan 10 binden fazla finans kuruluşunun dahil olduğu sistem üzerinden yılda 1,8 milyar işlem yapılıyor.

S&P’nin Rusya’nın kredi notunu düşürmesini de sert bir şekilde eleştiren Medvedev, “Bu siyasi bir kararın dışında olabilir mi? Kelimenin tam anlamı ile bu notlar siyasi baskı için kullanılıyor. Rusya’ya yönelik bir takım ülkelerin yaptırım kararları siyasi değil mi? Bunda şüphe yok. Sonra bunun sonucu olarak ekonominin olması gerektiği gibi çalışmadığını görüyoruz. Rusya’nın kredi notunun düşürülmesi de ekonominin iyi çalışmadığı iddialarına dayandırılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Medvedev, Rusya hükümeti ve iş dünyasının temsilcilerinin birlikte çalışarak bunun üstesinden geleceğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim