Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Yörükoğlu, "2012'ye bir dengelenme yılı olarak bakmak lazım. Önümüzdeki yıllarda bu dengelenmeden sonra ekonomimiz, potansiyeline yakın büyümeyi gerçekleştirecektir." dedi.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesi ve Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) iş birliğiyle Almira Otelde düzenlenen '11'inci Kalite ve Başarı Sempozyumu' başladı. Sempozyumun ana oturumuna konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Mehmet Yörükoğlu, açılış öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Geçen yıl cari açık ile enflasyonun yüzde 10'lardan yüzde 6 seviyelerine düştüğünü belirten Yörükoğlu, 2012'de ekonomik dengelenmenin başarıldığına değindi. Gelecekten umutlu olduklarını belirten Yörükoğlu, "2012'ye bir dengelenme yılı olarak bakmak lazım. Önümüzdeki yıllarda bu dengelenmeden sonra ekonomimiz, potansiyeline yakın büyümeyi gerçekleştirecektir. 2012, bir kazanım yılı oldu. Ekonomide sürdürülebilirlik çok önemli. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sürdürülebilirlik büyük önem taşıyor. Büyümemiz sürdürülebilir, dengeli olmak durumunda. 2012 yılında biz bunu yakaladık. Enflasyonumuzu ve cari açığımızı çok rahat noktalara indirdik." dedi.

"25 BİN DOLAR MİLLİ GELİR HEDEFİ GERÇEKÇİ"

Gazetecilerin, "Büyüme hedeflerinin yakalanmasında bir sıkıntı var mı?" şeklindeki soruya Doç. Dr. Yörükoğlu, 2023 yılında, milli gelirin kişi başına 25 bin dolar hedefinin tutacağına inandığı cevabını verdi. Yüzde 5 reel büyüme hedefinin önemli olduğunu anlatan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, şöyle devam etti:

"25 bin dolar, nominal bir rakam. Türkiye ekonomisi yüzde 5 reel büyürse reel efektif döviz kurunun da yüzde 1-2 civarında değerlenecektir. ABD'deki enflasyonu da hesaba katarsak bu aşağı yukarı dolar bazında kişi başına düşen milli geliri, 2023 yılında 25 bin dolara taşıyacak. Yani yüzde 5 reel büyüme, 2023 yılında kişi başına düşen 25 bin dolar milli gelir hedefine ulaşmak için yeterli. Yüzde 8'lik büyüme, dolar bazında büyümedir. Bu yüzde 5 reel büyümeyi, dolar bazında büyümeye çevirecek olursanız, bizim yüzde 5 reel büyümemiz, ABD'deki yüzde 8 dolar bazında büyümeye tekabül ediyor. ABD'de de enflasyon var. Türk lirası bu arada bir miktar değerleniyor, değerlenmeye de devam edecek. O normaldir. Bir de 25 bin dolar, ulaşılabilir bir rakam."

Suriye’deki olayların Türkiye'yi nasıl etkilediğinin sorulması üzerine ise Yörükoğlu, Suriye'nin stabil bir ortama döndüğü zaman neler olacağına bakılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bölge ve Türkiye'nin, Suriye ile ilişkileri çok açık. Suriye ile ilişkilerimiz, problemler öncesine, hatta onun da ötesinde çok daha iyi noktalara taşınacaktır. O şekilde bakmak lazım. Kuzey Afrika'da benzer şeyler oldu, Libya'da ve Mısır'da. Şu anda ilişkilerimiz çok iyi. Suriye'de de aynı şekilde olacak." ifadesini kullandı. Bir gazetecinin, "Ekonomi yönetimiyle Merkez Bankası arasında gaz fren polemiği yaşanıyor." demesi üzerine de Yörükoğlu, bunun gaz-fren şeklinde değil, 2012'nin dengelenme yılı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca geçen yıl Türkiye'nin elde ettiği kazançların çok önemli olduğuna dikkati çeken Yörükoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"Cari açığın yüzde 10'dan daha sürdürülebilir yüzde 6 seviyelerine çekilmesi, enflasyonun yüzde 10'dan yüzde 6 seviyelerine düşürülmesi, çok önemli kazanımlardır. 2012, bir dengelenme yılıdır. Bundan sonra büyümemiz böyle gidecek değil. Bu dengelenmeden sonra çok daha emin adımlarla potansiyeli çerçevesinde Türkiye ekonomisi büyüyecek ve 2023 hedefimize inşallah ulaşacağız."

Editör: TE Bilisim