AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2023’te kişi başı milli gelirde 25 bin doların geçilebileceğini söyledi. Başçı “Bankacılık konusuna dikkat ettiğimiz, finansal kriz yaşama ihtimalini azalttığımız sürece ve bir de yapısal reformlar alanında ilerleme sağlandığı sürece Türkiye yüzde 5'in üzerinde reel büyüme hızlarını yakalar ve 25 bin dolar kişi başı milli geliri rahatlıkla geçeriz diye düşünüyorum.” dedi.

İstanbul Suriçi Grubu Derneği’nin düzenlediği İstanbul Toplantıları'nın bu haftaki konuğu Merkez bankası Başkanı Erdem Başçı oldu. Başçı yaptığı konuşmasında, 2023 yılı ekonomi hedefleri üzerinde durdu. Davos’ta herkesin farklı problemleri konuştuğunu aktaran Başçı, kendilerinin ise İstanbul’un 2020 Olimpiyatlarını alması amacıyla kulis çalışmalarında bulundukları bilgisini verdi. Başçı, “Herkes Avrupa’daki ekonomik krizleri tartışırken, Ortadoğu'daki siyasi gelişmeleri değerlendirirken, biz Türkiye olarak geleceğe baktığımızı bir kez daha gösterdik. Birçok toplantıda katıldığımız ya da katılmadığımız toplantılarda olumlu ve iyi örnek olarak ülkemizin ismi diğer ülkelerle birlikte anıldı” ifadelerini kullandı.

'ON YILDA BATI İLE ARAMIAZDAKİ KALKINMA FARKINI KAPATABLİRİZ’

On yıl önce Türkiye'nin krizle uğraşan bir ülke olduğunu ve bu süre içerisinde yapılanları hatırlatan Başçı, gelecek on yıl için de öngörülerini sıraladı. Başçı, “Dünyada 2008 yılında başlayan krizden sonra yeni bir döneme girildi. Bu dönem özet olarak düşük büyüme dönemi olarak adlandırılabilir. Böyle bir ortamda Türkiye’nin diğer ülkelere göre nispi büyümesi daha yüksek olacaktır. Yeter ki doğru politikalara devam edelim. Dünya yavaş büyürken biz dengeli, sürdürülebilir, istikrarlı ve tempolu bir büyüme hızına kavuşursak aradaki kalkınma farkını büyük ölçüde kapatabiliriz” şeklinde konuştu.

ÜLKELERİ MARATON KOŞUCUSUNA BENZETTİ

Dünya ülkelerini birer maraton koşucusuna benzeten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomiyi de sırtlarındaki çanta olarak niteledi. Ülke ekonomilerinin büyümesinin önündeki engelleri çantanın içerisindeki taş olarak değerlendiren Başçı, bunlardan en önemlisinin enflasyon olduğunu vurguladı.

Türkiye olarak enflasyonla mücadele konusunda neler yapıldığını aktaran Erdem Başçı, “2001 krizinden sonra kanun değişikliği ile Merkez Bankası’nın hükümete borç vermesi yasaklandı. Hükümetle birlikte Merkez Bankası ortak bir enflasyon hedefi tespit eder ve bu hedefe ulaşmak da, Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı ve operasyonel bağımsızlığı vardır. Bugün itibariyle yüzde 5'lik enflasyon hedefine geldik. Yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşıp bunu herkese gösterdikten sonra belki hükümetle oturup tartışıp daha düşük bir enflasyon hedefleyebilir miyiz diye bakacağız” diye konuştu.

Enflasyonun çok düşüğü de kötü çok yükseği de kötü olduğunu ifade eden Erdem Başçı, “Bizim için yüzde 5'lik hedef 3 yıllık dönem için gayet iyi bir hedef. Büyümeyi en çoğa çıkartacak bir enflasyon hedefi olarak düşünülebilir mevcut ortamda. Fakat bunu daha sonra 4,5'e, 4'e indirir miyiz takip eden yıllar için müzakere ederiz. Ama önce şu yüzde 5'lik hedefi gösterelim” sözlerine yer verdi.

‘KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 2023’TE 25 BİN DOLARI GEÇER’

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyümenin önündeki diğer bir engelin de aşırı yüksek borç olduğunu belirtti. Başçı, bugün batıdaki birçok ülkede ve Japonya’da kamu borcunun gayrisafi hasılaya oranının yüzde 100 ve yüzde 100'ün üzerinde olduğuna dikkati çekti. Başçı, şunları aktardı:

Türkiye’de ise kamu borcunun gayrisafi hasılaya oranın yüzde 70'lerden yüzde 37’lerin altına düşürüldüğü bilgisini verdi. Başçı, “Orta vadeli programa baktığımızda üç yılın sonunda bu oranın yüzde 31'e belki daha da aşağıya düşmesi öngörülüyor. Demek ki Türkiye’de büyümenin önündeki bir engel daha kalkmıştır” diye konuştu.

Gelecek on yıldan ümitli olduğunu söyleyen Başçı, “Fiyat istikrarına dikkat ettiğimiz sürece, aşırı hızlı borçlanma konusunda biraz daha titiz davrandığımız sürece biz çok rahat bir şekilde kişi başına nispi büyüme hızımızı daha artırabiliriz” dedi.

Türkiye ekonomisinin 2023 perspektifini değerlendiren Erdem Başçı, yapısal reform alanlarında ilerleme sağlandıkça ve özel sektörün önündeki engellerin de kalkmasıyla birlikte Türkiye’nin potansiyel büyüme hızının artacağını dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı konuşmasını şöyle tamamladı: “Reel büyüme hızı yüzde 5 bizi o noktaya ulaştırır. Diyorlar ki ‘biz hesaplıyoruz yüzde 7 olması gerekiyor reel büyüme hızı, bu nasıl oluyor?’ ABD doları ile ölçüldüğü için 2023 yılındaki 25 bin dolar bugünün 25 bin doları değil. ABD dolarında da enflasyon var. Dolayısıyla yüzde 2, ABD dolarına enflasyon koyduğunuz zaman bizdeki yüzde 5’lik reel büyüme dolar bazında yüzde 7’lik büyümeye denk geliyor. 25 bin dolara çok rahat ulaşırız. Ama bunun daha iyisini mutlaka yapmalıyız. Bankacılık konusuna dikkat ettiğimiz, finansal kriz yaşama ihtimalini azalttığımız sürece ve bir de yapısal reformlar alanında ilerleme sağlandığı sürece Türkiye yüzde 5’in üzerinde reel büyüme hızlarını yakalar ve 25 bin dolar kişi başı milli geliri rahatlıkla geçeriz diye düşünüyorum.”



Editör: TE Bilisim