AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)’nin katkılarıyla TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Mermer ve Doğal Taşlar Kongresi başladı. Mermer ve doğal taş sektörünün problemlerinin bilimsel, teknik, idari ve hukuki yönden, ulusal ve uluslararası boyutta ayrıntılı olarak inceleneceği kongrenin açılışına İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alim Murathan, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Açılışta konuşan Başkan Kocaoğlu, 23 Şubat 2013 tarihinde temeli atılacak yeni fuar kompleksiyle birlikte dünyanın en büyük mermer fuarının 2014 yılında İzmir’de düzenleneceğini söyledi. Türkiye’nin mermer ihracatının bugünkü konumuna ulaşmasında, sektörün önünü açan İzmir’in de payı olduğunu ifade etti. Şehrin doğal taş ve mermer ihracatına katkısına vurgu yapan Kocaoğlu, Türkiye’de en çok mermerin İzmir Limanı’ndan ihraç edildiğini belirtti. İzmir’in mermer fuarının başladığı şehir olduğunu hatırlatarak, “Uzun çabalardan ve inişli çıkışlı yollardan sonra nihayet yeni fuar alanını kamulaştırdık. Projemizi bitirdik, ihalemize çıktık. Şubat 23’te temelini atacağız. 113 bin metrekare kapalı ve 30 bin metrekare açık, 40 bin metrekare rezerv alan, otopark ve destek alanlarıyla birlikte 285 bin metrekare inşaat alanında dev bir kompleks gerçekleştireceğiz.” dedi.

Türkiye’nin doğal taş ve mermer ihracatıyla İZFAŞ’ın düzenlediği mermer fuarı arasında paralellik olduğunu ifade eden Kocaoğlu, şunları söyledi: “Mermer, 40 milyon dolarlık ihracattan bugün 2 milyar dolara yaklaştıysa İzmir fuarcılığının mermer pazarını burada kurması ve tüm dünya mermer sektörünü buluşturmasının etkisi büyüktür. Şimdi bunu daha büyük çapta sürdüreceğiz. 2014 yılından itibaren dünyanın tartışmasız en büyük mermer fuarını düzenlemek istiyoruz.”

SEKTÖR TASARIMLA GELİŞECEK

Mermer ve doğal taş ihracatında bazı sıkıntılar olduğuna da değinen Aziz Kocaoğlu, “Katma değeri yüksek ürün, tasarımdan geçiyor. Eğer mermer sektörü tasarımcı çalıştırırsa, yeni tasarımlar üretirse o zaman katma değeri yüksek ürün elde edilir. İşlenmiş ürünün artması için de tasarımın olmazsa olmaz olduğuna inanıyoruz. Biz 2009 yılından beri İzmir’i bir tasarım kenti yapmak üzere yola çıktık. Şu anda önce kentimizi tasarlıyoruz. İzmir’e Türkiye’nin her yanından tasarımcıları davet ediyoruz. Tasarlayarak bu işi halledeceğiz.” diye konuştu.

Vali Kıraç ise İzmir’i fuarlar ve kongreler şehri yapma yolunda mermer fuarının önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Kıraç, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yeni fuar alanının, bu yolda büyük ivme kazandıracağını söyledi.

Editör: TE Bilisim