AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Başkanı Talat Dinçer, Mersin’de şiddetle yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç olduğunu, esnafın yüzde 73’ünün acilen ihtisas sanayi sitesi istediğini söyledi. Dinçer, ayrıca esnafın eleman ihtiyacının da had safhada olduğunu ve yetiştirecek çırak bulamadığından dert yanarak, “Böyle giderse musluk değiştirecek usta bulamayacağız” dedi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından, “Mersin İli KOBİ Ölçeğinde Sanayi Kapasitesinin Tespiti ve Geliştirilmesine Yönelik Eylem Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi. Suphi Öner Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen çalıştaya; Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Şahin, merkez ilçe kaymakam ve belediye başkanları, il genelinde kurulu esnaf odası ve sanayi sitesi başkanları katıldı.

'ESNAFIMIZ APARTMAN ALTLARINDA FAALİYET GÖSTERİYOR'

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan ESOB Başkanı Dinçer, Mersin ESOB’un 72 mesleki odası ve 60 bine yakın üyesi olduğunu ifade ederek, üyelerin yüzde 60’ının hizmet, yüzde 40’ının da imalat sektöründe faaliyet gösterdiğini, üyelerin yüzde 15’inin ise kadınlardan oluştuğu bilgisini verdi. İmalat sektöründeki üyelerin yüzde 20’sinin il genelindeki sanayi sitelerinde faaliyet gösterdiğini dile getiren Dinçer, Mersin genelinde irili ufaklı 15 sanayi sitesi olduğunu, ölçekleri çok küçük olan bu sitelerde 2 bin 733 işyeri ve 11 bin 100 çalışan bulunduğunu kaydetti.

İmalat sanayinde faaliyet gösterenlerin büyük bölümünün kent içinde apartman altlarında ve bodrumlarda imalat yaptıklarına işaret eden Dinçer, Mersin merkezdeki sanayi sitelerinin durumunu analiz etmek için bir proje hazırlayarak ÇKA’ya sunduklarını ve ajanstan aldıkları destekle Mersin Üniversitesi’nin de büyük katkılarıyla bir anket çalışması yaptıklarını anlattı. Dinçer, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arslan koordinatörlüğünde esnaf ve sanatkarlarla yüz yüze yapılan bu çalışmanın verilerinin, Mersin merkezdeki sanayi sitelerinin durumunu gösterdiğini ifade etti.

ESNAF ACİL YENİ SANAYİ SİTESİ İSTİYOR

Mersin’in, sanayi sitesi açısından birçok ilden çok geride olduğunu vurgulayan Dinçer, bu konuda uzun zamandır mücadele ettiklerini, sadece merkezde 6 sektörde 5 bin işyerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bazı ilçelerde hala bir sanayi sitesi bile olmadığını ifade eden Dinçer, sanayi sitelerindeki esnafın büyük bölümünün de küçük olduğu için mevcut yerlerinden memnun olmadıklarını söyledi. Konuyla ilgili yapılan anket çalışmalarından bazı sonuçları da aktaran Dinçer, sanayi sitelerindeki işyerlerinin yüzde 22,74’ünün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na, yüzde 71, 97’sinin ESOB’a kayıtlı olduğunu bildirdi. Esnafın yüzde 56,32’sinin sanayi sitelerinde kiracı olduğunu ve aylık bin liranın üzerinde kira ödediğini belirten Dinçer, sanayi sitelerindeki işyerlerinin küçüklüğünden yakınarak, “İşyerlerinin yüzde 35,43’ü 100 metrekare, yüzde 27,66’sı ise 200 metrekareden büyük. Bunlar da yan dükkanlar birleştirilerek büyümüş. Esnafımızın yüzde 31,10’u 500 metrekareden büyük, yüzde 12’si de 500 metrekare civarında işyeri istiyor. Esnafın yüzde 82,66’sı mevcut işyerlerinin yeterli olmadığını, yüzde 81,40’ı ise altyapılarının yetersiz olduğunu söyledi” şeklinde konuştu.

Sanayi sitelerinde en büyük eksiklerden birinin de sağlık birimi olduğunu ifade eden Dinçer, olası bir iş kazasında anında müdahale edebilecek bir sağlık hizmeti olmadığını kaydederek, esnafın sağlık hizmetlerine büyük talebi olduğunu dile getirdi. Esnafın mevcut işyerlerinde artık iş yapamadığını da vurgulayan Dinçer, esnafın yüzde 72,95’inin acilen yeni sanayi sitesi istediğini söyledi. Dinçer, ekonomik anlamda gelecek 5 yıl kapsamında esnafın yüzde 37’sinin gelecekten umutsuz olduğunu vurguladı.

“BÖYLE GİDERSE MUSLUK DEĞİŞTİRECEK USTA BULAMAYACAĞIZ”

Esnaf ve sanatkarın şiddetle eleman ihtiyacı olduğuna da dikkat çeken Dinçer, 8 yıllık temel eğitim çıktığında çıraklarını kaybettiklerini, 4+4+4 sisteminde ise hiç çırak olmadığını belirterek, “Çünkü okulu bittiğinde çocuk 22-24 yaşlarında oluyor, zaten bunun çırak olma şansı hiç yok. Şu an yüzde 100 kapasiteli eleman ihtiyacımız var. Artık biz yeni sistem içerisinde kendi çıraklarımızı, kalfalarımızı yetiştirmek zorundayız. Bunun için de 4+4+4 sisteminde sanayinin eleman ihtiyacının meslek liselerimizde mutlaka yerinin olması lazım. Şu anda mevzuatta çıraklık eğitim sisteminin adı bile yok. Bunun sistem içerisinde yer alması için Bakanlığa yazı yazarak talepte de bulundu. 4+4+4 sisteminde mutlaka sanayi ile meslek liselerinin buluşması lazım. Birinci çözüm bu olması lazım. İkinci çözüm de yeni nesil sanayi siteleri yapıp, bunların içerisine meslek liselerimizi yapmamız lazım. Sistem böyle devam ettiği sürece son nesil ustalar burada olan ustalar. Bu ustalar da gittikten sonra maalesef elimizde bir musluğu değiştirecek adam bulamayacağız. Öyle zaman gelecek küçük bir mobilya tamiratında usta bulamayacağız. Mutlaka bu sorunun çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mersin merkezde yeni bir sanayi sitesiyle ilgili çalışma başlattıklarını ve Toprak Kurulu’na sunduklarını anlatan Dinçer, ufak tefek bazı pürüzler olduğunu dile getirerek, sorunun çözümü için Vali Çakacak ve Başkan Kocamaz’dan destek istedi.

KOCAMAZ: SANAYİ SİTELERİ MUTLAKA OKULLARLA VE İŞ GELİŞTİRME MERKEZLERİYLE BİRLEŞTİRİLMELİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz da yaptığı konuşmada, Mersin’de sadece merkez değil bütün ilçelerinde sanayi esnafıyla ilgili çok büyük bir karmaşa olduğunu söyledi. Bir apartmanın altında bir mobilyacının ürüne tiner sıkarken ya da başka bir işyerinde kaynak yapılırken hem orada oturan insanlara hem çevreye zarar verdiğini ve kendilerine şikayetler geldiğini ifade eden Kocamaz, “Bizim çözüm üretmemiz lazım. Çözüm üretirken de bütün paydaşların kentin gelişimine yönelik ortak kararlar alması lazım. Mersin hepimizin ortak paydası, Mersin’e hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Siyasi mülahazalardan öte Mersin’de yaşayan herkesin Mersin için gerekli olan konulara parmak basması, birlikte hareket etmesi, hatta gerekiyorsa lobi oluşturması mutlaka şarttır. Mersin’de sanayi sitesi sıkışmış durumda. Özellikle branşlaşma konusunda yeni sanayi sitelerine ihtiyaç var. Eğer biz bunu gerçekleştirebilirsek, bu bölgeler değişik dallarda üretimler için bir kuluçka merkezi, bir yan sanayi haline de dönüşecek ve iş kapasitesi her geçen gün artacak. Bunları yaparken esnafımızın büyümesine yönelik, istihdama katkı koyacak yeni girişimciler oluşturacak iş geliştirme merkezlerine de ortam sağlamamız gerekiyor. Sanayi sitelerini mutlaka okullarla ve iş geliştirme merkezleriyle birleştirmemiz lazım. Bunları yaparken de kentin paydaşları ve özellikle üniversitesi ile birlikte hareket etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

VALİ ÇAKACAK: İSTEĞİMİZ, ESNAFIMIZI BULUNDUKLARI YERDEN DAHA İYİ KOŞULLARA TAŞIMAK

Vali Çakacak ise Mersin’in, Türkiye’nin küçük bir örneği olduğunu, ancak bugün sahip olduğu potansiyelin çok daha ilerisinde olabilecek bir kent olduğunu söyledi. Mersin’in bugünkü noktaya gelmesinde esnafın da büyük payı olduğuna vurgu yapan Çakacak, şunları söyledi: “Esnaf toplumumuzun temel direği. Esnafımız ne kadar mutlu ve huzurluysa toplum da o mutluluktan o kadar pay alıyor. İsteğimiz, esnafımızı bulundukları yerden daha iyi koşullara taşımak. Bu yapılırken hiçbir mülahaza gözetilmez. Gözetilecek tek husus Mersin’dir, Mersin ortak paydasında bugün esnafımızdır, yarın bir başka sektörümüzdür. Bir dünya kenti olan Mersin’de esnafımızın bugün içinde bulunduğu duruma layık olmadığını görüyoruz. İnşallah el birliğiyle en modernini, en güzelini ortaya koymanın gayreti içerisinde olacağız. Esnaf Odası Başkanımız, şehir içindeki sanayi sitelerini şehir dışına taşımak istediklerini söyledi. Artık bunlar modern kentlerde olması gereken şeyler. Bu tesislerimizin artık esnafımızın daha rahat hareket edebilecekleri yerlerde kurulması gerekir. Bunun için de çalışmaları başlattık. İnşallah kentin tüm dinamikleriyle birlikte bunları yoluna koyacağız. Esnafımız da sadece merkezde değil, tüm ilçelerimizde modern sanayi sitelerine kavuşarak rahat ortamda çalışacaklar.”

Çalıştayda ayrıca Mersin’de bulunan sanayi sitelerinde faaliyet gösteren esnafların sosyolojik profillerini ortaya koymak için Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Arslan koordinatörlüğünde yapılan anket çalışması da katılımcılarla paylaşıldı. Anket kapsamında kent merkezinde bulunan 5 ayrı sanayi sitesi çalışanlarının görüş ve önerilerini de alan Arslan, mevcut sanayi sitelerinin Mersin’e ve esnafa yetmedeğinin altını çizdi.

Editör: TE Bilisim