Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Universal Çimento Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülgün, Vakfıkebir’e yapacakları liman ile çimento fabrikasının temelini bir ay içerisinde atmayı planladıklarını, ardından, bölgede hayvancılığı canlandırma projesini hayata geçireceklerini belirtti.

Trabzon’un Tonya ilçesine yapılması planlanan çimento fabrikası ile ilgili bilgi veren Universal Çimento Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mete Bülgün, “Bakan Erdoğan Bayraktar’ın teşviki ile bölgeye bir çimento fabrikası kurma işinde uygun hammaddeden dolayı Tonya’da karar kıldık. Bütün resmi işlemlerimizi tamamladık ve ÇED raporumuzu aldık. Vakfıkebir’e yapacağımız liman ile çimento fabrikasının temelini 1 ay içerisinde atmayı planlıyoruz. Ardından, bölgede hayvancılığı canlandırma projemizi hayata geçireceğiz.” dedi.

Çimento fabrikasından dolayı taş ocaklarının çevreyi kirleteceğini belirten vatandaşların bir süredir yapımını protesto ettiği Tonya Çimento Fabrikası ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Universal Çimento Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Bülgün, çalışmalar hakkında bilgi vererek eleştirileri cevaplandırdı. Toplantının yapıldığı saatlerde şehir meydanında protestonun yapıldığı ve bazı protestocuların da eleştirilerini iletmek için katıldığı basın toplantısında Mete Bülgün, yaklaşık 7 aydır fabrika ve liman projesi üzerine çalıştıklarını ve sona yaklaştıklarını söyledi.

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, belediye meclis üyeleri ve muhtarlarla görüştüğünü ifade eden Mete Bülgün, “Çimento fabrikamız tamamlandığında 400’ü içeride 300 kadar da dışarıda olmak üzere yaklaşık 700 kişiye istihdam imkanı sağlayacağız. 100 dönüm alanda kurulacak ve 2 milyon ton yıllık kapasite ile çalışacak çimento fabrikası 200 milyon dolara mal olacak. Üretilen çimentonun satışı için yapılacak Vakfıkebir Limanı'na ise 68 milyon dolar harcanacak.” şeklinde konuştu.

Fabrikaya karşı çıkan vatandaşların sorularını da cevaplandıran Mete Bülgün, 16 taş ocağının ruhsatını almalarına rağmen bir çimento fabrikasının ömrünün 50 yıl olduğunu, fabrikaya en yakın taş ocağının bir fabrika için yeterli olacağını, rakiplerine kaptırmamak için fazla ruhsatlandırma yaptıklarını söyledi. Kendisinin de Tonyalı olduğuna dikkat çeken Mete Bülgün, şunları anlattı:

“Çimento fabrikası ve liman yapım fikri bölgemizin bakanı Erdoğan Bayraktar Bey'e ait. Kendisinin talebi üzerine projeyi başlattık. Ayrıca, çevreyi kirletme gibi bir kötü niyetle yatırım yapmaya gelmiyoruz. Aksine istihdam sağlamak ve üretim yapmak için geliyoruz. Burada üretilecek çimento Rusya ve Gürcistan gibi ülkelere satılacak. Aldığımız ÇED raporunda 16 bakanlıktan 436 bürokratın imzası var. Buna rağmen yanlış yapılırsa bu bakanlıklardan hangisinin alanına girerse o işlem yapabilir. Ben bu bölgeye gelip gideceğim. Yüz yüze bakacağız. Yanlış bir şeye imza atmak istemem.”

"KARADENİZ, 'SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK' İLE HAYVANCILIĞA GERİ DÖNECEK"

Mete Bülgün, ayrıca, yakında bir hayvancılık şirketi kurarak, Trabzon’da besi hayvancılığını canlandıracaklarını söyledi. Bülgün, hayvancılık projesi ile ilgili şunları anlattı:

“Projemiz hazır, önümüzdeki günlerde hayvancılık şirketimizi kuruyoruz. Tonya’da Adalet Bakanlığı’na cezaevi yapılması için iki yıllığına tahsis edilen ama yapılamayan bir arazi için talepte bulunacağız. ABD’den 100 bin kadar besi danası getirip, Beşikdüzü’ne kuracağımız damızlık çiftliğinden erkek danaları köylüye besi için vereceğiz. Veterineri, yemi bizden beslemesi çiftçiden olacak. Tartarak verdiğimiz hayvanları 4 buçuk ay sonra yine tartarak alacağız ve besiciye kilo başına yaptığımız sözleşmeye göre üzerine takdim edeceğiz. Bir yılda 3 defa hayvan verebileceğiz. Geri aldığımız hayvanları da kesip sucuk, salam ve et olarak ihraç edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim