Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, mısır alım fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.

Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e seslenerek, “Giderayak, mısır çiftçisinin tarladaki keyfini pazarda kaçırmayın.” çağrısı yaptı.

Karakaya, yaptığı açıklamada “Tarımsal üretimde en erkenci bölge olan Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı kapsayan Çukurova’da mısır hasadı başlamıştır. Mısırda ilk ürünlerini hasat etmenin sevincini yaşayan çiftçilerimiz, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklamasını beklemektedir. Açıklamanın gecikmesi her zaman olduğu gibi üreticileri mağdur etmektedir. Geçen yıl ton başına 680 TL fiyat verilmiş olmasına rağmen bugün çiftçilerimiz geçen yılın altında 650-660 liraya satmak zorunda kalmışlardır. Çünkü ekim zamanında borçlanan üreticinin kapısında alacaklıları beklemektedir.” dedi.

Bakanlığın yanlış tarım politikalarına vurgu yapan Karakaya, şunları kaydetti: “Arpa ve buğdayda bu sene verimli bir yıl yaşadık. Yani Allah verdi, bereketli bir yıl oldu. Ancak, AKP hükümetleri döneminde icat edilen bir garip uygulama var. Tarım Bakanlığı, hasadın hemen öncesinde ve hasat devam ederken yaptığı ithalatlarla ve uyguladığı yanlış piyasa politikalarıyla çiftçinin ürünü pazarda maliyetin altına satmasına neden oluyor. Yani, tarlada yüzü gülen çiftçinin pazarda keyfi kaçıyor. Cenab-ı Allah’ın sevindirdiğini üzmeye hakkınız yok. Yine Allah verdi, mısırda da bereketli bir dönem bekleniyor. Aynı yanlışların mısırda da yapılmasını istemiyoruz. Buradan, Çukurova’dan yaklaşık 11 yıldır çiftçimizin alın terini hiçe sayan AKP ve Tarım Bakanı’na sesleniyorum. Hiç olmazsa bu geçici hükümetinizle giderayak, mısır çiftçisinin tarladaki keyfini pazarda kaçırmayın.”

AÇIKLANACAK FİYAT HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATMAMALI

Açıklanacak müdahale alım fiyatının önemine değinen MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, şu ifadeleri kullandı: “TMO tarafından mısıra 2012’de ton fiyatı olarak 595 TL, 2013’te 640 TL, 2014’te ise 680 TL fiyat verilmişti. Yüzde 7.6, yüzde 6.2’lik artışlar, tarım girdilerindeki artışın çok altında kalmıştır. Bu sene aynı hatalar yapılmamalı, ülkeyi besleyen üreticiye cimri davranılmamalı ve Türk çiftçisini sevindirecek bir müdahale alım fiyatı açıklanmalıdır. İklimin müsait seyretmesi nedeniyle mısırda rekolte artışı beklenen sektörde, açıklanacak fiyat hayal kırıklığı yaşatmamalıdır.”

Editör: TE Bilisim