Ankara’nın Etimesgut ilçesinde MHP’li belediye başkanı Enver Demirel, bundan böyle A 101, BİM ve ŞOK Marketlerin yeni şubelerinin açılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Etimesgut'ta A101, BİM ve ŞOK Marketlere İzin Yok

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, 2021 yılı Ocak ayı Belediye Meclis toplantısında hem önemli açıklamalarda bulundu, hem de örnek olacak bir kararın alınmasına imza attı. Belediye Meclisi toplantısında pandemi nedeniyle maddi anlamda zorluk yaşayan esnaflardan, Belediyeye bağlı işyerlerinin kiralarında indirime gidilmesi konusunda esnafı rahatlatan bir karara imza atıldı. Bu karar doğrultusunda Pandemi süresince iş yapamayan işletmelere kira indirimi yapılarak biraz olsun nefes almaları sağlandı.

HER KESİMİN BAŞKANIYIM

Meclis toplantısında kürsüye gelen Başkan Enver Demirel yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Tüm belediye başkanlarımıza söylemenizi rica edeceğim. Onlarında bu söyleyeceğim çalışmaları yapmalarında ciddi olarak fayda var.  Etimesgut’ta başlattığım bir projemi sizlerle paylaşmak isterim. Bizler, görevlerimizi yasa ve mevzuatlar dahilinde yaparız, bunun dışına da çıkamayız. Ama bizde Belediye Başkanıyız her kesimdeki vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine de kulaklarımızı tıkayamayız” dedi.

BU MARKETLER KÜÇÜK ESNAFI ÖLDÜRÜYORLAR

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel küçük esnafın sorunlarını dile getirerek, “İlçemizde, Türkiye’nin önde gelen üç büyük süpermarket markasının onlarca marketi var. Bunlar BİM, ŞOK ve A101. Bu üç marketin Etimesgut’ta toplamda 186 adet şubesi var. BİM marketin 69 adet, A101’in 62 adet, ŞOK Marketin 55 tane. Yani Etimesgut’ta 36 mahallede 186 adet şubeleri var. Bu neyi getiriyor küçük esnafı öldürüyor. Bakkalımız, 150 yakın büfelerimiz, manavlarımız, yani mahalle arasındaki yaklaşık 1000 civarındaki esnafımıza ciddi ölçüde zarar veriyor. Esnaf bize gelip veryansın ediyor. Ben dükkânı kapattım Başkanım, iş yapamıyorum bana iş ver” ifadelerini kullandı.

Demirel: Büyük marketlere “DUR” dememiz lazım

MÜSAADE ETMEYECEĞİM

Başkan Enver Demirel, “Bir marka medyada ‘ben onbin birinci şubemi açacağım reklamını’ yaparken, biz esnafımızı perişan edemeyiz. Bunlar birbirleriyle yarışacaklar diye her buldukları boş yerlere bir şube açmalarına bundan sonra asla müsaade etmeyeceğim. Bu, belki hukuki olmayabilir. Ama Etimesgut’ta dengeleri korumak zorundayız. Belediye olarak bizim ve meclis olarak sizlerin vatandaşımız için sorumlukları vardır. Bizler vatandaşımızın ihtiyaç ve talepleri için varız. Ben 3 markanın menfaatleri için seçilmedim. Ve bu markaların sahipleri de burada bu bölgede yaşamıyorlar. Etimesgut’unda markası değiller. Ayrıca bu marketlerde amacı dışında malzemede satıyor, kampanyalar başlatıyor vatandaşı alışverişi kendilerinden yapmaya teşvik ediyorlar.

Zabıtadan sadece bu üç firmayı denetlemeleri için özel ekip kurdum. Bunların mevcut yerlerini A’dan Z’ye denetliyorlar. Bu marketlerin ruhsat mevzuatlarına, imar mevzuatına ruhsatı aldıktan sonra yaptıkları herhangi bir işlem varsa gereken işlemi yapacaklar. Meclis olarak sizlerin de bunu bilmeniz gerekir. Ben isterim ki bu konu sadece Etimesgut’ta değil Ankara’da hatta Türkiye genelinde başlatmak lazım” dedi.

RESMEN TEKELLEŞİYORLAR

Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek

‘Birçok küçük esnafı yok etme pahasına şubeler açmak,  ne hak’ka nede adalete girer. Nedir bu anlamadım.” diyen Başkan Demirel, “Bu tekelleşmenin ve buradaki küçük esnaf mağduriyetinin önüne mutlaka geçeceğim. Ve biz bunu başaracağız. Bu kolay bir iş değildir, bunun arkasında ciddi güçler vardır. Siyaseten de saldırıya maruz kalacağız, bunun bilincindeyim, ama her ne olursa olsun bizler güçlü durmalı ve  küçük esnafımızın mağduriyetleri gidermeliyiz. Hatta bu konunun Ankara Büyükşehir Meclisi’nde de gündeme getirilmesini öneriyorum. Bu konuda meclis olarak oylama sonucu hemfikir olduğumuzu görüyor ve çalışmalarımıza devam edeceğimizi bildiriyorum” dedi.

KÜÇÜK ESNAFIMIZI AYAKTA TUTMALIYIZ

Konuşmasında, “Hiçbir işletme, yerel yönetimi karşısına alacak duruma gelmez” ifadelerini kullanan Başkan Demirel, “Belediye Başkanı olarak isteyeyim, sonuç itibariyle mevzuatı kılı kılına uygulayayım, onlar da ayakta kalamaz. Bunu göze alacak işletmelerde, bize dava açacak işletme bunu da görüp bilmesi lazım. Vatandaşımız elbette ki en ucuz, en kaliteli malı istediği yerden istediği zaman alma hakkına sahiptir. Herkeste istediği yerde istediği ticareti yapma hakkına da sahiptir. Ama bizimde görevimiz küçük esnafımızı ayakta tutabilmektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim