'Sıfırcı Hoca' olarak bilinen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü.

Moody's tarafından sabaha karşı yapılan açıklamada Türkiye'nin Baa3 seviyesindeki devlet tahvili notu ise mevcut seviyesinde onaylandı.

MOODY'S'İN GEREKÇELERİ

Moody's'in açıklamasında not görünümünün değiştirilmesinde etkili olan unsurlar şöyle sıralandı:

1 – Ülkenin dış finansman pozisyonunda artan baskılar artan siyasi risklerin ve daha düşük küresel likiditenin etkisinin altını çiziyor ve yabancı ve yerel yatırımcıların güveni bu durumdan olumsuz etkileniyor.

2 - Bu bağlamda GSYH artışının kısa vadeli görünümündeki yavaşlama, orta vadeli büyüme trendine yönelik belirsizliklerin büyümeyi güçlendirecek reformların azalması ihtimaline bağlı olarak artması ve içerideki politik karmaşanın siyasi ortamı daha belirsiz hale getirmesi.

YENİ NOTUN GEREKÇELERİ

Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu

Moody's Türkiye'nin Baa3 seviyesindeki notunun onaylanmasını ise şu nedenlere bağladı:

1 – Hükümetin güçlü mali ölçütleri, ki bunlar son yıllarda borçların GSYH'ye oranını düşürdü, borçların içindeki döviz borçlarının ağırlığının azalması ve borçların vade yapısının uzaması.

2 – Türkiye ekonomisinde yaşanan güçlenme, özellikle büyüklük, varlıklılık ve ekonomik çeşitlenme konusundaki gelişmeler, ki bunlar aynı kategorideki diğer ülkelere kıyasla daha güçlü durumda.

HAZİNE VARLIK KİRALAMANIN DA GÖRÜNÜMÜ DÜŞTÜ

Moody's aynı zamanda Türkiye'nin sukuk ihracı için özel bir aracı olarak kullandığı Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş.'nin Baa3 seviyesindeki notunun görünümünü durağandan negatife düşürdü. Türkiye'nin yerel para cinsinden tahvil ve mevduat notları tavanı değişmeyerek A3 seviyesinde korundu.

UZUN VADELİ TAHVİL NOTU KORUNDU

Uzun vadeli yabancı para cinsinden tahvil notu tavanı Baa1 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden borçlanma notu tavanı Prime-2 olarak korundu. Uzun vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Baa3 ve kısa vadeli yabancı para cinsinden banka mevduat notu Prime-3 olarak korundu.

Editör: TE Bilisim