Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın süresi uzatılmadığı takdirde 49 il içerisinde en büyük yarayı Adıyaman’ın alacağını savundu.

Basın toplantısı düzenleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şubesi Başkanı Mehmet Dağtekin, Türkiye’de sanayinin gelişmesinde çok önemli bir yere sahip olan 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın uygulanması süresinin uzatılmasını istedi. Dağtekin, “Konu 49 ili ilgilendirmesine rağmen bizce en çok mağdur olacak il Adıyaman’dır. İlimiz 6. bölge illerinin komşusudur. Sayın Konukoğlu ailesinin yatırımları ilimizin ekonomik verilerini bölgeden farklı göstermiştir. Bu sebeple iki teşvik döneminde de Adıyaman mağdur edilmektedir. Kaçak elektrik kullanım oranı bölge de yüzde 70 iken, ilimizde bu oran sadece yüzde 15’lerdedir. Kayıt altında istihdam edilen işçi oranlaması da bunun ötesinde değildir. Yeni teşvikte 5. bölgeye dahil edildik. Yeni yatırım yapan sanayici ve iş adamımız 6. bölgenin imkanlarından faydalanıyor diye bir algı oluşturuldu. Hâlbuki 6. bölgede yatırımcının işçi sigorta payı 28 TL iken Adıyaman’daki yatırımcı bu pay için 278 TL ödeyecek. Şu an organize sanayi bölgesinde işçi için ödenen 170 TL iken birkaç gün sonra 5084 Sayılı Teşvik Yasası sona erdiğinde işçi başına 400 TL ödenecek. Bu rakamları SMMMOB Başkanı Seyfettin Bilen’den aldım. Bugünlerde 6. bölgede olan ve bize 70 km uzaklıktaki Bozova’da yatırımlarını yapmak üzere özel organize sanayi oluşturmak ve fabrikalarını oraya taşımak için sanayicilerimizin gidip Bozovalı yetkililerle görüştüklerini öğrendiğimde yıkıldım." dedi.

Adıyaman organize sanayinin emeğe dayalı tekstil ağırlıklı bir sanayi merkezi olduğunu anlatan Başkan Dağtekin, " Dün fabrikalarımızı yeniden ziyaret ettim. İşçilerimizin yeni yeni sigortalı olarak sıkıntısız çalıştıklarını izledim. Birkaç gün sonra sanayicinin aynı imkanı veremeyeceğini düşündüm ve bu konuyu bugün yeniden sizlerle gündeme taşımak istiyorum. 38 bin dolayında şu an kayıt altında istihdam edilen işçi sayısı şubat ayı geldiğinde olumlu bir gelişme olmaması durumunda inşallah gerilemez. Bugüne kadar siyasilerimizin ve ilgili kurumlarımızın gayretine ve Adıyaman’a kazandırdıklarına teşekkür ediyoruz. Hele son organize genişletilmesi konusunda herkes kendisine düşeni fazlasıyla yaptı. Şunu da unutmayalım ki bu hükümet döneminde hak ettiklerimizi tam olarak almış değiliz. Bu sebeple; bir, 5084 sayılı yasadan dolayı mağduriyetimizin önlenmesi, iki yeni yatırımcının 6. bölge haklarının tamamından faydalanması hususunda yardımlarınızı talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim