AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkiye işadamları ve sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Bank Asya'ya ile ilgili yersiz ve mesnetsiz bir karar aldığını belirterek, "Bank Asya'ya yeni bir yönetim kurulu atamasını, işadamları ve yatırımcıların güven duygusunu zedeleyen ve ülke ekonomisi açısından son derece tehlikeli ve talihsiz bir uygulama olarak değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

TUSKON' dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun dün gece itibariyle almış olduğu yersiz ve mesnetsiz karar sonucunda Bank Asya'ya yeni bir yönetim kurulu atamasını , işadamları ve yatırımcıların güven duygusunu zedeleyen ve ülke ekonomisi açısından son derece tehlikeli ve talihsiz bir uygulama olarak değerlendiriyoruz.

Bu uygulama hukuk, demokrasi ve evrensel insani değerler ölçütünde ülkeyi idare etmek ve milletin refahını artırmakla sorumlu bulunanların yanlış tutumları nedeniyle son bir yıldır Türkiye’nin içine sokulduğu hukuk ve demokrasiden uzaklaşma sürecinin bir parçasıdır.

İktidarlar tüm demokrasilerde gelip geçicidir. Ekonominin evrensel prensipleri ve hassasiyetleri ise iktidarlardan bağımsızdır ve değişmezler. Bu nedenle herhangi bir siyasi iktidarın, yada siyasinin güven esasına dayanan finans piyasası ve aktörlerini karalamaya veya batırmaya yönelik çaba göstermek gibi bir hakkı yoktur.
Alınan bu ve benzeri hukuka, ekonominin işleyişine ve toplumun refahına aykırı kararların maliyetini millet olarak herkesin ödeyeceği unutulmamalıdır.

Öte yandan benzeri kararlara geçmişte alet olan tüm bürokratlar gibi, günümüzde bu tür hukuksuzluklara imza atanlar da bir gün mutlaka adalet önünde hesap vereceklerini bilmelidirler. Çünkü üreten, istihdam sağlayan, ihracat yapan, katma değer üreten, ülke refahına katkı yapan, büyük riskler alarak küresel rekabete karşı mücadele eden biz işadamları , bazı bürokratların attıkları hukuksuz imzalar ile tüm bu kazanımları yok etmeleri ve ülke ekonomisine ağır tahribat vermelerine seyirci kalmayacağız ve yaptıkları hukuksuz uygulamalardan dolayı ulusal ve uluslararası adalet önünde hesap vermelerinin takipçisi olacağız.

Bu ülkenin vatandaşları tarafından kurulan, işletilen, yüz binlerce müşterisi olan, ülkemizin sermaye yeterlik rasyosu en yüksek üç bankasından biri konumunda bulunan Bank Asya’ya yapılan bu muamele Anayasa tarafından koruma altına alınan teşebbüs hürriyetinin da açıkça ihlali anlamına gelmektedir.

Bugün Bank Asya’ya yapılan keyfi uygulamanın benzerinin, yarın siyasi iktidarın beğenmediği başka finans kurumlarına, özel şirketlere, müteşebbislere de uygulanmayacağını kimse söyleyemez. Bu tehlikeli gidişe dur demek ve ülke ekonomisinin siyasi ihtirasların tatmin alanı olmadığını vurgulamak için, TUSKON olarak Bank Asya’nın yanında olduğumuzu açıklıyoruz.

Türkiye’yi seven, gelecek nesillere daha müreffeh bir Türkiye bırakmak isteyen tüm vatandaşlarımızı ve küresel ekonomide ağır sıkıntıların yaşandığı bir dönemde Türk ekonomisinin yeni bir krizin tetiklenmesine tahammülü olmadığını bilen tüm basiretli işadamlarımızı Bank Asya’nın yanında olmaya davet ediyoruz."

Editör: TE Bilisim