BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya ile yaşanan ‘uçak krizi’nin aşılmazsa narenciye üreticisini çok daha kötü günler beklediğini söyledi. Doğru, turizm sektörü için verilen destek ve sağlanan kolaylıkların tarım sektörü için de uygulanması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin narenciye sektöründe en büyük pazarının Rusya olduğunu hatırlatan Doğru, yılbaşından itibaren Rusya’nın Türkiye’den portakal ve mandalina alımını durdurduğunu vurguladı. Dal fiyatlarının düşmesinin de çiftçiye olumsuz yansıdığını dile getiren Doğru, “Narenciye sezonunun başında Rusya, kararında değişiklik yapmazsa, narenciye üreticisi çok daha zor durumda kalacak. Kriz aşılmazsa narenciye üreticisini kötü günler bekliyor. Bizler böyle düşünüyoruz ve bunun için de önlem alınmasını istiyoruz.” dedi.

Uçak krizinden etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü ile Rusya’da iş yapan iş adamlarına haklı olarak bazı kolaylıklar getirildiğini hatırlatan Mutlu Doğru, bu desteklerden tarım sektörünün de yararlandırılması için hükümete çağrıda bulundu. Tarım sektöründe uçak krizinden en fazla narenciye ve domates üreticilerinin etkilendiğini ifade eden Doğru, “Bu ihracatı bir senede başka ülkeye kaydırmanın imkanı yok. Yeni pazarların aranması uzun vadeli bir iş. Fakat bu sene için yeni pazarlara girilebilmesi açısından ihracatçıya desteğin mutlak suretle artırılması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜRÜNÜ UZAKDOĞU’YA İHRAÇ EDEBİLİRİZ”

İhracatın, çiftçinin ürününe değer kattığını belirten Doğru, “Bugün Karadeniz’e kıyısı olan Körfez ve Arap ülkelerine yaş sebze-meyve ihracatı yapan çok önemli ihracatçılarımız var. Biz de Uzakdoğu’ya ihracat yapmak istiyoruz ama mesafe çok uzak olduğu için yaş sebze-meyveyi bu ülkelere ihraç etmekte sorun yaşıyoruz. Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız, Ulaştırma Bakanlığı döneminde hava taşımacılığını da ön plana çıkarmış bir kişi. Biz uçak kargo ile ürünlerin uzak pazarlara ulaştırılmasını istiyoruz. Adana’da hasat edilmiş bir portakalın işlenerek, 24 saat içerisinde Uzakdoğu’ya veya Avrupa’nın ücra köşelerini gönderilmesini istiyoruz. Bu da uçak kargo desteklerinin artırılmasıyla mümkün. Böylelikle hem pazarımız genişleyecek, hem de ihracatımız artacaktır.” dedi.Cihan

Editör: TE Bilisim