Tüketici fiyatları Nisan ayında yüzde 1.31 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 11.87’ye yükseldi. Yurtiçi üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.76 olurken, yıllık artış da yüzde 16.73’ü buldu.

Veri açıklanmadan önce 3.52 lira düzeylerinde hareket eden dolar, enflasyon açıklanır açıklanmaz 3.5366 liraya kadar çıktı.

Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!

Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu

Dolar, sabah ilk işlemlerde 3.5257 lirayı gördükten sonra, 3.5210 lira düzeylerine kadar geriledi. Enflasyonun açıklanmasıyla birlikte 3.5366 liraya kadar yükselen dolar, daha sonra 3.53 lira sınırında hareket etmeye başladı.

Küresel piyasalarda 1.0937 dolara kadar yükselen euro da, yeni güne 3.85 – 3.86 lira aralığında başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları Nisan ayında yüzde 1.31 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 11.87’ye yükseldi. Yurtiçi üretici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.76 olurken, yıllık artış da yüzde 16.73’ü buldu.

Analistler, Nisan enflasyonunun 1.0 – 1.3 puan dolayında olmasını ve Mart ayında yüzde 11.29 ile 2008’den bu yana en yüksek düzeye çıkan yıllık enflasyonun yüzde 12.0’ye biraz daha yaklaşmasını bekliyorlardı.

Zirve yorgunluğu

İş Yatırım’ın “Zirve yorgunluğu” başlıklı günlük piyasa raporunda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oplantısı öncesi piyasaların yukarı yönlü sakin bir seyir izlediğine işaret edilerdek, şu değerlendirme yapıldı:

“Büyüme cephesinden gelen güçlü veriler ve Başkanlık yarışında Macron’un yüzde 60 ile önde gitmesi Avrupa borsalarını destekliyor. Wall Street teknoloji ağırlıklı Nasdaq ile yeni zirveler deniyor. Türkiye varlıkları erken zirve yorgunluğu nedeniyle dünyadan olumsuz ayrışıyor. Gelişmekte olan ülke borsaları dün yüzde 1.0’e yakın yükselirken Türkiye yatay bir seyir izledi. Yeni zirve deneyen borsa kar satışlarıyla günü yatay kapattı. Türk lirası zirvesini kıran Borsa İstanbul dolar bazında önemli bir direnç ile karşı karşıya. Referandum sonrasında iki hafta içinde dolar bazında yüzde 8 artan ve gelişmekte olan borsaları yüzde 5 yenen Borsa İstanbul’da kar satışı beklentimiz sürüyor.”


Editör: TE Bilisim