Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Rusya’nın en önemli otomotiv etkinliği olan 16. Rusya Otomotiv Forumu’nun ana sponsoru oldu. OİB, burada hem Rusya’nın otomotiv endüstrisindeki hedef, öngörü ve beklentilerini öğrendi hem de Türk otomotiv endüstrisini doğru bir şekilde tanıtarak işbirliği imkanlarına dikkat çekti.

Otomotiv endüstrisinin, Türkiye için ana pazarı olan Avrupa Birliği’nde yaşanan durgunluk, firmaları alternatif pazarlara yönlendirirken, bunlar arasında coğrafi konumu, stratejik ve siyasi ilişkileri ve pazar canlılığı ile Rusya Federasyonu ön plana çıkıyor. Rusya Federasyonu’na, 2009 yılında gerçekleştirilen otomotiv ihracatı 283,1 milyon dolar seviyesinden 2012 yılında 940,5 milyon dolara yükseldi.

Türk otomotiv endüstrisinin en çok ihracat yaptığı 5. ülke konumunda olan Rusya Federasyonu’ndaki yüksek potansiyeli gördüklerinin altını çizen OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Bu ülkede Türk otomotiv endüstrisi olarak ağırlığımızı daha da iyi hissettirebilmek için, ülkenin en önemli otomotiv etkinliği olan 16. Rusya Otomotiv Forumu’nun ana sponsoru olduk. Rus yetkililer de rekabetçiliğimize güvendikleri için bizi sürekli yatırıma davet ediyorlar. Bizler de hem kendimizi daha iyi anlatabilmek hem de onların beklentilerini daha iyi öğrenebilmek için bu konferansta rolümüzü aldık.” diye konuştu.

Edindikleri bilgi ve tecrübe ile Rusya Federasyonu’nun otomotiv yan sanayiinde ciddi yatırımlara ihtiyaç duyduğunu gözlemlediklerini aktaran Sabuncu, Türk firmalarına bu ülkeyi tanıttıklarını ve yatırım ortamı ile ilgili bilgi verdiklerini sözlerine ekledi. Sabuncu, şöyle devam etti: “Rusya Federasyonu, 2018 yılında, 4 milyon üzerinde araç satışıyla Avrupa’da en fazla satışın olduğu ülke haline gelmeyi hedefliyor. Rusya Federasyonu’nun yeni belirlediği teşvik kapsamında ana sanayi için 36 ay içinde en az 300 bin araçlık kapasite oluşturmak, 48 ay içinde üretilen araçların motorlarının yüzde 30’unu Rusya’da yapmak, yine 48 ay içinde Ar-Ge merkezi açmak ve ilk yılda yüzde 35, altıncı yıl sonunda ise yüzde 60 yerlileşme oranına ulaşma hedefi bulunmaktadır. Yan sanayide ise her ürün için ayrı ayrı ve yıllara göre belirlenmiş yerlileştirme oranları mevcuttur. Bizim hedefimiz, bu fırsatları değerlendirerek bu ülkede yerimizi almak ve daha global olma yolunda ilerlemektir. Bu amaç doğrultusunda, Rusya Federasyonu ile sıkı bir işbirliği kurduk ve her yıl Rusya’daki gücümüz daha da artmaktadır.”

Bunların yanı sıra yatırım teşviklerinin ana destek kalemlerinde “0” gümrük vergisi, kurumlar vergisi indirimi, mülk vergisi ve arazi vergisi muafiyetleri gibi avantajların bulunduğunu hatırlatan Sabuncu, birçok Türk firmasının, burada bir milyar doları bulan yatırım gerçekleştirdiğini, 20 kadar firmanın da yatırım için araştırmalarını sürdürdüğünü söyledi. Rusya’da, 2009 yılından bu yana aktif olan ofisleri aracılığıyla ticareti artırmaya yönelik lobi, tanıtım, yatırım, işbirliği, bilgi paylaşımı gibi faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Sabuncu, bölgelerdeki fuarlara da katılmayı ihmal etmediklerinin altını çizdi.

16. Rusya Otomotiv Forumu’nun ilk gününe konuşmacı olarak katılan OİB YK Üyesi ve TİM Rusya Ülke Masası Koordinatörü Şükrü Tetik ise Türkiye ile Rusya arasında gelişen dış ticaret ilişkilerine dikkat çekti. Tetik, Türk otomotiv endüstrisi için Rusya’nın gözardı edilemeyecek derecede önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Rusya’da otomotiv yan sanayiinde büyük bir açık olduğunu vurgulayan Tetik, “Türk otomotiv endüstrisi bu boşluğu dolduracak kapasite ve yeterliliktedir” diye konuştu. Girişimciliği, yüksek kalite standartları ve koşullara hızlı uyum sağlayabilen yapısı ile Türk otomotiv yan sanayiinin Rusya’da büyük işler yapabileceğini kaydeden Tetik, “Endüstrimizin 60 yıllık tecrübesini Rusya ile paylaşmaya hazırız, hem Türkiye hem de Rusya, kurulan ve kurulacak olan işbirlikleri ve ortaklıklar ile kazançlı çıkacaktır.” dedi.

Rusya otomotiv parça pazarının 40 milyar doları bulduğunu ifade eden Tetik, bu pastadan Türkiye’nin daha çok pay alması gerektiğini söyledi. Tetik, şunları kaydetti: “Biz Rusya’da etkinliğimizi artırmak için birçok platformda aktif olarak bulunuyoruz. Gerek çeşitli aktiviteler organize ediyoruz, gerek sektörle ilgili programlara iştirak ediyoruz. Bunların yanı sıra şirketlerimizin Rusya’da daha rahat hareket edebilmesi için gerekli çalışmalarda ve girişimlerde bulunuyoruz. Bu girişimlerimizin 4 yılın sonunda, sonuçlarını görmeye başladık. Bu da bizi daha da motive ediyor. Önümüzdeki bir iki yıl Türk otomotiv yan sanayiinin Rusya’daki sıçrayış yılı olmalı. Biz yan sanayimizin yanındayız, Rusya ile ticari bağlantı kurmak ve geliştirmek isteyen şirketlerimizin bize başvurması yeterli.”

Moskova’da gerçekleştirilen konferansa; Rusya’da faaliyette bulunan Daimler, GM, Ford, PSA, Magna gibi birçok global şirketin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra Rus otomotiv sanayiinin dev kuruluşları GAZ, AvtoVAZ şirketlerinin de üst düzey yöneticileri katıldı.


Editör: TE Bilisim