Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi kaydı bulunduğu ve sigortalı olma niteliğini taşıdığı halde 4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olan esnaf ve sanatkârların, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 04 Ekim 2000 tarihinden başlatılması nedeniyle emeklilikle ilgili ciddi sorun yaşadıklarını bildirdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkârlarımızın konuya ilişkin yaşadığı sıkıntı uzun zamandır devam etmektedir. Daha önce, 20 Nisan 1982-04 Ekim 2000 tarihleri arasında vergi kaydı olduğunu belgeleyen esnafımıza verilen şansın bir kereye mahsus olmak üzere esnaf ve sanatkârlarımıza yeniden verilmesi çok önemlidir. Sigortalılık için aranan şartlar dikkate alınmak suretiyle, Bağ-Kur’a kayıt yaptırmamış olan, esnaf ve sanatkârlarımızın emekli olabilmeleri için, 04 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılması büyük bir ihtiyaçtır.” dedi.

“EMEKLİLİK TARİHİ UZAYAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR”

Palandöken, 1479 sayılı kanunun, esnaf ve sanatkârlar ve diğer bağımsız çalışanlara, sigortalı olma hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceğini ve kaçınılamayacağını, esnafın talepte bulunmasa bile, kurum tarafından resen tescil işleminin yapılması gerektiğini hükme bağladığını kaydetti.

Palandöken şunları kaydetti: : “Gerek kişilerin zamanında Bağ-Kur kaydını yaptıramaması gerekse SGK’nın etkili şekilde resen kayıt işlemi yapamaması sonucu o dönemde esnaf ve sanatkârlık yapanların çoğu mağdur olmuştur. Bugün, yaklaşık 30 yıldır esnaflık faaliyetiyle uğraşmasına rağmen halen emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda iştirakçi vardır. Yargının konuya ilişkin değişen görüşleri olmakla birlikte, sorun halen net olarak çözüme kavuşmadı. 4 Ekim 2000 tarihinden önce vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağ-Kur’a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıklarının 4 Ekim 2000 tarihinden önce başlatılabilmesine olanak sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç olduğu konfederasyonumuza gelen yoğun taleplerden anlaşılmaktadır. Soruna kanun değişikliği ile çözüm getirilmesi sosyal güvenliğin ve anayasanın ruhuna da uygun olacaktır.”

Editör: TE Bilisim