Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Patateste önceki sene yaşanan rekor fiyat artışı sebebiyle 2014'te depolar tamamen doldu, ancak patatesin kilosu 4 liraya dayandı. Sektör temsilcileri patatesin zamlanmasını dondurulmuş gıda sektöründeki talebin artmasına bağladı. Cips, dondurulmuş patates kızartması ve püreyi olan yüksek talebin zamlanmasına sebep olan patatesin fiyatının, önümüzdeki günlerdeki yeni hasatla birlikte düşmesi bekleniyor.

Geçen ay pazar ve marketlerde 2 liradan satılan patates şubat ayında tırmanışa geçti ve 4 liraya kadar yükseldi. Semt pazarlarında iriliğine göre 2 lira ile 3 kilosu 11 liraya kadar yükselen patatesin ateşinin hasat döneminin başlamasıyla düşecek. Halen İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde patatesin kilosu 1,30 ile 4 lira arasından satılırken Adana Hali’nde 90 kuruş ile 1,90 liradan satılıyor. Antalya Hali’nde ise patatesin kilosu 90 kuruş ile 2 lira arasından alıcı buluyor.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı ve Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman, ihracatın artmamasına rağmen patatesin zamlanmasını dondurulmuş gıda sektöründeki talebin artmasına bağladı. Dondurulmuş ürünlerle ilk kez 1980’li yıllarda tanışan tüketicilerin bu ürün grubuna yönelik ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi. Geçmiş yıllarda büyük oranda ihracata ve toplu yemek sektörüne yönelik üretim yapan sektörün artık iç pazarda da etkisini artırdığını belirten Çakman, şunları kaydetti: "Dondurulmuş gıdalara olan talebin artmasıyla, firmalar, farklı ürünlerle ön plana çıktı. Bugün, dondurulmuş gıda denilince akla öncelikle kızartmalık patates geliyor. Patates hasadı döneminde bir yandan iç pazarın talepleri karşılanırken bir yandan da dondurulmuş sektörde faaliyet gösteren şirketler depolarını patatesle dolduruyor. Cips ve kızartmalık patates başta olmak üzere püre için de patates depolanıyor. Bir yandan da patates ihracatla yurtdışına da gönderiliyor. Soyulmuş patates daha cazip geliyor, özellikle restoran ve fastfood sektörüne. Bütün bu alımlardan sonra köylünün elinde kalan patates de ihtiyacı karşılamak için yeterli olmayabiliyor. Hal böyle olunca patatesin kilosu 4 liraya dayandı. Önümüzdeki haftalarda İzmir ödemiş ve Adana’da çıkan patatesle birlikte patates fiyatları dengeye oturur."

ÜRETİM ARTTI AMA DAHA DA ARTMASI LAZIM

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2013 yılında 4 milyon ton civarında patates üretiminin gerçekleştiğine dikkat çeken Komisyoncu ve patates üreticisi İsmail Başaran ise resmi verilerin açıklanmamasına rağmen 2014 yılında patates üretiminin 4,5 milyon tona ulaştığını söyledi. Türkiye'de üretilen patatesin ihtayacı karşılamadığını belirten Başaran, üretimin 6 milyon tonu bulması gerektiğini söyledi. Son bir ay içerisinde patates fiyatının arttığını vurgulayan İsmail Başaran, dondurulmuş gıdaya olan talebin fiyatların zamlanmasında önemli bir etken olduğunu açıkladı.

Editör: TE Bilisim