BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, terör örgütü PKK’nın devletin bölgede sağlayamadığı otorite boşluğundan faydalanarak çok rahat hareket ettiğini savundu. KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de Kahramanmaraş’ta kapanan şirket sayısında yüzde 30 artış gözlendiğini aktardı.

KMTSO’nın 29’uncu olağan meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı Öksüz, erken seçim ve yaşanan terör olaylarını değerlendirdi. 7 Haziran’da tek başına hiçbir partinin iktidara gelemediğini, erken seçim kararı alındığını anımsatan Öksüz, bu durumun özellikle döviz kurlarında artışa neden olduğunu ve ekonomide durgun bir döneme girdiklerini ifade etti.

'MAALESEF DEVLET OLARAK BÖLGE İNSANLARINI KORUYAMIYORUZ'

Terör olaylarının ülkeyi çok büyük acılara ve tedirginliklere sevk ettiğini belirten Öksüz, bölgede otorite boşluğunu devlet sağlamadığından terör örgütünün çok rahat hareket ettiğini savundu. Birçok şehir ve kasabada sıkıyönetim misali önlemler alındığını aktaran Öksüz şöyle konuştu: "Bu vatan toprağını korumak için oralarda görev yapan birçok polisimiz, askerimiz eli kanlı terör örgütünün haince düzenlediği pusularda birçok şehit veriyoruz. Tabi ülke olarak bu bizi çok büyük acılara ve tedirginliklere sevk ediyor. Şimdi bütün bunların da dış mihraklı olduğu apaçık ortadadır. Çünkü biz oralarda yaşayan halkımızla da iç içeyiz. Hepimizin iş yaptığı insanlar var. Ama maalesef devlet olarak o insanları koruyamıyoruz. Oradaki otorite boşluğunu devlet sağlamadığından bu terör örgütü çok rahat hareket ediyor orada. İnşallah bu terör olaylarını da ülkemizin en kısa zamanda aşacağına inanıyorum. Burada iki şey çok önemli; bir tanesi ülkemiz bu konuda gerekli güce sahip, ikincisi halkımız zaten birlik ve beraberlik içerisinde. Son zamanlarda görüyoruz; orada birçok şehirde, kasabada sıkıyönetim misali önlemler alınıyor. Ama hiç bir zaman PKK'dan yana değil, devletten yana duruş sergiliyor. Bu da gelecekte ülkemizin bu işleri çok daha rahat aşacağına inanç veriyor bize."

KMTSO BAŞKANI KARAKÜÇÜK: TERÖRÜ LANETLİYORUZ

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de Kahramanmaraş iş dünyası olarak terörü lanetlediklerini belirtti. Karaküçük, "Ülkemiz cumhuriyet tarihinin en güç sınavlardan birisini vermektedir. Türkiye’yi 90'lı yıllardaki terör olaylarının içerisine sokmak isteyen tüm dış ve iç güçleri biz esefle kınıyor ve bu dönemde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimize, sivil vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası olarak terörü lanetlediğimizi bir defa daha altını çizmek istiyoruz." dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA KAPANAN ŞİRKET SAYISINDA YÜZDE 30 ARTIŞ VAR

Toplantıda ülke ve il genelinde son 9 ayda gerçekleşen ekonomik verileri de değerlendiren Karaküçük, Kahramanmaraş’ta kapanan şirket sayısında yüzde 30 artış gözlendiğini aktardı. 2015 yılında açılan şirket sayısının düştüğünü dile getiren Karaküçük, "2015 yılının son 9 aylık verilerini paylaşmak istiyorum. 2015 yılında Kahramanmaraş’ta girişim eğilimi azalmış, açılan şirketler ülke genelinde yüzde 16 civarında iken, ilimizde ise yüzde 10 seviyelerinde cereyan etmiştir. Türkiye genelinde kapanan şirket sayısında gerileme yaşlanırken, Kahramanmaraş’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’a yakın yaklaşan bir kapanma oranı bulunmaktadır. Bu oran diğer illere göre ve Türkiye ortalamasına göre yüksektir. Sanayi üretimi Temmuz itibarıyla yüzde 1,5 azalmış, 2015 yılı Temmuz ayı itibarıyla sadece madencilik, taş ocağı ve imalat sanayi, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretiminde sektörel indekslerinde bir miktar artış gözlenmiştir. İhracatta genel olarak gerileme devam etmektedir. Ağustos itibarıyla Türkiye’de yüzde 5 civarında azalma, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 2.6 yükseliş meydana gelmiştir. Haziran ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşmiş, Ocak ayından bu yana ülke genelinde yaklaşık bir milyon, ilimizde ise 6 bin kişilik ek istihdam sağlanmıştır." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim