Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeden nakit çıkışının direkt sermaye kaçışı anlamına gelmediğini, devlet bankası Sberbank’ın Türk Denizbank’ı satın alması gibi dış yatırımların da buna örnek olduğunu söyledi.

Devlet Konseyi toplantısında konuşan Putin, yurt dışına nakit çıkışı iddialarıyla ilgili Rusya’nın başka ülkelerdeki yatırımını göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Putin, “Nakit çıkışına gelince, bunu sıkça tartıştığımız gibi tek taraflı olarak değerlendirmemiz lazım. Bizim koşullarımızdaki nakit çıkışı direkt sermaye kaçışı anlamına gelmemeli. Sberbank bu yıl iki büyük finans kurumu satın aldı, biri Doğu Avrupa’da, diğeri ise Türkiye’de. Bu da çıkış rakamıyla ilgili. Ama bu çıkıştan ziyade, yurt dışı piyasasına yayılmadır. Birçok kurum da aynısını yapıyor.” savunması yaptı.

Resmi İtar-Tass ajansının haberine göre, küresel mali krizin patlak verdiği 2008 yılında Rusya’dan 133,7 milyar dolarlık sermaye çıkmıştı. 2009’da bu rakam 56,1 milyar dolar ve 2010’da 34,4 milyar dolara kadar düşmüştü. 2011 yılında ise 80,5 milyar dolara ulaştı.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 2012 sonunda ülkeden nakit çıkışının 73-75 milyar dolar, Rusya Merkez Bankası ise 65-67 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Rusya ekonomisinin 2012’de de fazla verdiğine işaret eden Putin, bu rakamın 175 milyar doları bulduğunu söyledi.

Hükümet toplantısına da katılan Putin, hükümetin çalışmalarını başarılı bulduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim