Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye ile serbest ticaret bölge oluşturulmasına henüz hazır olmadıklarını söyledi.

Moskova’da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşen Ulyukayev, görüşme sonuçlarıyla ilgili basına açıklamada bulundu. Rus bakan, “Biz tercihli ticaret rejimi konusunu ele aldık. Serbest ticaret bölgesi rejimini oluşturmak şöyle bir mekanizma: Burada Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini ve Rusya’nın Gümrük Birliği ve Avrasya Ekonomik Birliği’nde katılımını göz önünde bulundurmak lazım. Orada ise belirli kural ve sınırlamalar söz konusu. Şimdilik en iyi karar hizmet ve yatırımların liberalleştirilmesine ilişkin.” dedi.

Rus bakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarette Türk meslektaşı ile ticari sınırlamalarının kaldırılmasına ilişkin yol haritası ve karşılıklı anlayış ile ilgili protokol imzalayacaklarını açıkladı. İki ülkenin lojistik, enerji, inşaat ve toptan ticaretle ilgili projelere ilgi duyduğuna işaret eden Ulyukayev, görüşmelerde ticari konuların geniş şekilde ele aldıklarını vurguladı.

Türkiye Temmuz ayında Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan Belarus ve Kazakistan’ın da dahil olduğu Gümrük Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını önermişti. Rusya Ekonomi Kalkınma Bakanı Ulyukayev, Bakan Zeybekci ile Avustralya’da bir araya geldiklerinde Türk tarafının Gümrük Birliği ile serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını teklif ettiğini açıklamıştı. Rus bakan, “Gümrük Birliği ve Türkiye arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması dahil işbirliği konularını ele aldık. Konuyla ilgili bir çalışma grubunun oluşturulması ve Eylül’de daha detaylı görüşmelerin yapılması hususunda anlaştık.” açıklanmasında bulunmuştu.

Türkiye’nin gümrüklerde yaşanan sorunlar ve bir kısım sevkiyatlarla ilgili limanlarda yaşanan kısıtlamaları dile getirdiğini belirten Ulyukayev, “Bu konularda sistematik bir engelleme yok. Bu objektif ve subjektif nedenlerden kaynaklanıyor…” cevabını verdi.

Ulyukayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık’ta yapacağı Türkiye ziyaretinde ikili ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılması konusunda bir yol haritası olacak protokolün imzalanacağını kaydetti.

Editör: TE Bilisim