Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, ekonomik kriz nedeni ile Rusya’da 2015’de bankacılık sektöründe ödenmeyen kötü kredi oranlarının yüzde 17-23 seviyesine çıkabileceğini açıkladı. Rus bankalarının 2014’de kötü kredi oranları yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile ekonomik problemlerin yaşandığı Rusya’da bankacılık sektörü de kötü kredi ve karlılığın düşmesi nedeni ile zorda. Rusya’da düzenlenen konferansta konuşan S&P uzmanı Sergey Voronenko, sektörün 2015’i sıfır karla kapatabileceği uyarısında bulundu.

Rusya uluslararası piyasalara ulaşımlarının sınırlanması nedeni ile bankacılık sektörünü desteklemeye çalışıyor. Ancak S&P’ye göre sektörün kötü kredileri kapatmak için 2,5 trilyon rubleye (41 milyar dolar) ihtiyacı var. Kötü senaryoya göre kötü kredi oranları yüzde 35-40’ları bulabilir. VTB ve Gazprombank emeklilik sistemini güçlendirmek için kurulan Ulusal Refah Fonu’ndan 200 milyar ruble destek bekliyor. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın talebi ise 600 milyar ruble. Sberbank Başkanı German Gref, petrol varil fiyatlarının 45 dolar seviyesinde kalması durumunda bankacılık sektörünün en az 3 trilyon ruble desteğe ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim