Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, dış şok nedeni ile Rusya ekonomisinin yaklaşık 200 milyar dolar zarar gördüğünü açıkladı.

Öncelikle petrol fiyatlarının düşmesinin Rusya ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olduğuna değinen Siluanov, “Biz hammadde ihracatımızdan çok daha az döviz geliri elde ediyoruz. Tüm uzmanlar bu sürecin uzun vadede devam edeceğini öngörüyor.” dedi.

2008-2009 sürecinde olduğu gibi petrol fiyatlarının hızla toparlanmasının beklenmediğini vurgulayan Siluanov, “Petrol üretimi fazla. Ekonomiler küçülüyor. Talepten fazla üretim fiyatların aşağı doğru inmesine neden oluyor.” tespitinde bulundu.

Petrol varil fiyatlarının 50 doların altında olduğunu ifade eden Rus Bakan, “Gelecekte bir miktar artış olabilir. Ancak bu rakamın 100 doların üzerine çıkmasını beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın bölgesel borçların ödenmesi için 2,4 milyar dolar ayırdığını, 30 milyar doları bulan borçların ödenmesine katkı sağlamak için krizle mücadele paketinden destek sağlanacağını söyledi.

Rus Bakan yıllık enflasyon rakamlarının yüzde 12,5’i bulduğunu, burada rublenin devalüasyonu ve yaptırımların etkili olduğunu kaydetti. Bakana göre enflasyonla mücadele konusu da hükümetin öncelikleri arasında olması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim