Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşüşü nedeni ile zor bir süreç yaşayan Rusya ekonomisi ile ilgili son rakamlar, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’dan geldi. Ülkede, 2015’te küçülme rakamını yüzde 3’e çeken Bakan, enflasyon rakamlarının da yıl sonu itibari ile yüzde 11-12 seviyesinde kalacağını açıkladı.

Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 16,7’yi bulurken, Rusya Merkez Bankası 2015 için gayri safi milli hasılanın yüzde 3,5-4 civarında küçülmesini beklediklerini açıklamıştı.

Krizin ne kadar süreceği ile ilgili değerlendirmede bulunan Siluanov, "Ekonomik büyüme, bu yıl yüzde 3’te kalır. Bizim düşüncemize göre yatırım taleplerinin artması ekonominin toparlanmasının tek yolu." dedi.

Siluanov’a göre 2015 sonunda planlanan yüzde 12,2’lik enflasyon rakamları yakalanabilir. Bu rakamın da altında kalınabileceğini ifade eden Bakan, "2015’te enflasyon rakamlarının yüzde 11-12 seviyesinde kalması için gerekçe var. Mevcut yüzde 16,7’lik rakamın önemli bir kısmı dönemsel." ifadelerini kullandı.

Enflasyon rakamlarının zirve yaptığını, dönemsel etkinin azalmasının ardından yıl sonuna kadar rakamların düşeceğini belirten Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de, "2016 başında tek haneli rakamlar görülebilir." dedi.

Rusya’dan nakit çıkışında da azalma beklediklerini ifade eden Ulyukayev, "Bu yıl Rusya’dan nakit çıkışı 115 milyar doların altında olur." öngörüsünde bulundu. Rusya Merkez Bankası da 2015’te 111 milyar dolarlık nakit çıkışı bekliyor.

Editör: TE Bilisim