Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Rusya Kamuoyu Araştırma şirketinin yaptığı çalışmaya göre Rusya halkının yüzde 71’i ekonomik krizden etkilendi. Aralık sonunda krizden etkilenenlerin oranı yüzde 62 civarında idi.

Rusya’nın 100 ayrı yerleşim yerinde 1.500 kişi ile görüşülerek yapılan çalışmaya göre krizden etkilenmediğini açıklayanların oranı yüzde 14. Karasızlar ise yüzde 15’de kaldı. Ocak ayında vatandaşların yüzde 20’si krizden etkilenmediğini açıklamıştı.

Rusya halkının yüzde 45’i enflasyon ve artan fiyatları krizin etkisi olarak görüyor. Yüzde 11 yaşam standartlarının düşmesini ve yüzde 12 de işsizliği krize bağlıyor. Yüzde 34’ü son 6 aylık dönemde aile giderlerinde önemli artış olduğunu belirtiyor. Yüzde 15 gelirlerinde azalma olduğunu ya da işini kaybettiğini vurguluyor. Yüzde 9 ise giderlerini kıstığını ifade ediyor. Son 6 aylık dönemde daha fazla kazanmaya başladığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 5. Yüzde 38'i, aile gelirlerinde değişiklik olmadığını kaydediyor.

Ailelerin yüzde 42’si gelirlerin çeyreğini gıda giderlerine harcarken, şimdi yarısını gıda giderleri için harcamaya başladığını söylüyor. Yarısını gıda için harcayanların yüzde 30’u da bu oranın şimdilerde yüzde 75’e çıkmasından şikayetçi. Rusya’da ailelerin yüzde 12’si gelirlerinin yüzde 75’inden fazlasını gıda için harcıyor. Yüzde 9 ise gelirlerinin yüzde 25’inden daha azı ile gıda giderlerini karşılıyor.

Editör: TE Bilisim