Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Rusya ile normalleşme adımlarının ithalatı ve ihracatı tahmin ediliyor. Adımların yatırımlara da olumlu katkı sunacağı öngörülüyor.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Rusya ile diyaloğun umut verici olduğunu vurguladı. Mete, “Türkiye’nin hemen yanında bulunan Rusya ile iyi geçinmesi her birimizin talebidir, ümididir. Bu anlamda atılan normalleşme adımları umut vericidir.” dedi.



Mete, Rusya ile normalleşme adımlarının devamını temenni ederken de “Bu girişimler olumlu, ticareti arttırabilir, turizmi de ilerletebilir. Tabii durmakta olan yatırımlara hayat verebilir. Rusya’da bulunan yatırımcılarımız stresli idi. Türkiye’de bulunan Rus yatırımcılar da stresli idi, onlar rahatlayabilir.” ifadelerini kullandı.


Türkiye-Rusya ticareti, devalüasyonun ve ham petrol fiyatlarının artışının ardından geriledi. 2008 itibari ile 38 milyar dolara denk gelen ticaret 2014 itibari ile 31,2 milyar dolar, 2015 itibari ile de 23,3 milyar dolar oldu. Uçak geriliminin sonrasında ithalat ve ihracat dibe vurdu.


2016’nın 4 ayı itibari ile Rusya’ya ihracat yüzde 60 ila 61 oranında daraldı ve 484 milyon dolara indi.



Uçak gerilimi turist sayısını da aşağı çekti. Türkiye’ye Rusya’dan 2015 itibari ile 3,6 milyon turist geldi. Turistlerin büyük bölümü Antalya’yı tercih etti.



Öte yandan siyasi sorunlar enerji ticaretinde etkili olmadı. Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı 50 milyar metreküp. Bu anlamda en büyük payı yüzde 55 (27 milyar metreküp) ile Rusya elde etti.

Cihan

Editör: TE Bilisim