Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Forbes dergisi Rusya’nın en büyük 30 internet şirketinin gelirlerinin 2012’de yüzde 40 artırarak 5 milyar dolara çıkardıklarını açıkladı.

Dergiye göre 947 milyon dolar gelir elde eden Yandex listede ilk sırada. 3 bin 500 çalışanı olan Yandex arama motorunu her gün 19 milyonun üzerinde kişi ziyaret ediyor.

İkinci sırada Alişar Usmanov’un büyük ortağı olduğu mail.ru internet sitesi var. 3 bin kişiye istihdam sağlayan şirketin 2012 cirosu 795 milyon dolar. Rusya’da ünlü sosyal ağlar VKontakte, Odnoklassniki ve iş portalı Headhunter.ru portalları da mail.ru grubunun içinde yer alıyor.

Üçüncü sırada yer alan internet üzerinden gıda satışı yapan Utkonos’un geçen yılki cirosu 300 milyon dolar. 5 binin üzerinde istihdam sağlayan e-market, 40 bin metrekare depo alanı ile hizmet veriyor.

Tekstil ve ayakkabı pazarında internet üzerinden satışlarda hayli iddialı olan Wildberries.ru 2004’de kuruldu. 2 bin 200 çalışanı olan internet marketin 2012 cirosu 290 milyon dolar. Bir günde ortalama 18 bin sipariş alan internet market, binden fazla ünlü markanın yüz binin üzerindeki modelini internette sergiliyor. Wildberries.ru aynı zamanda yüzden fazla noktadan deneme ve teslim de yapıyor.

Rusya piyasasında internet üzerinden satışlara 1998’de başlayan Ozon.ru müşterilerine kitap, dergi ve dvd tedarik ediyor. Sektörün öncülerinden Ozon.ru’nun 2012 cirosu 270 milyon dolar. Günlük 700 bin ziyaretçisi olan portalın 2 binin üzerinde çalışanı var. Şimdilerde Ozon.ru’dan gıda dışında her şeyi satın almak mümkün.

Editör: TE Bilisim