Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile ekonomide daralma yaşayan Rusya’da ikinci el konut satışlarında sert düşüş yaşandı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da tapu kayıtlarına göre Nisan 2014’de 20 bin konut mülkiyet değişimi yapılırken, Nisan 2015’de bu rakam 11 bin 400’e geriledi. Nisan ayında düşüş yüzde 47’i bulurken, 2015’in ilk dört ayında kayıp ise yüzde 30.

Miel Group emlak ajansı ortağı Taras Pazyak, The Moscow Times’a yaptığı değerlendirmede rublenin hızla düşmesi nedeni ile geçen yıl satışların hızlı arttığına dikkat çekti. Vatandaşlar rublelerini korumak için konut ve otomobil alımına yöneldi. 2015’de ise talepler sert bir şekilde düştü.

Geçen yıl artan talep nedeni ile yüzde 12,5 olan konut kredileri yüzde 14,5’e kadar yükselmesi de aceleci olmayan konut alıcılarını olumsuz etkiledi. İkinci elde yüzde 40’lara varan kredi kullanımı yüzde 20’lere kadar gerilemiş durumda.

Yeni konutlarda ise durum biraz farklı. Hükümetin kredi desteği ile faizler yüzde 12’lere kadar çekilmiş durumda. Yeni konut satışlarında 2015’de en azından geçen yılın rakamlarının korunması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim