Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Rusya’da hafta başından bu yana sert hareketlerin yaşandığı döviz piyasalarına müdahale işaretlerinin gelmesinin ardından ruble toparlanmaya başladı. İki gündür yüzde 20 civarında değer kaybeden ruble güne artı ile başladı.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev başkanlığında dün gece toplanan ekonomi kurulu rublenin istikrarı için gerekli müdahalelerin yapılması yönünde karar aldı. Kurul sonrası açıklamada yapan Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, arz ve talep istikrarının oluşması için Merkez Bankası’nın gerekli nakit arzını sağlayacağını ifade etti. Yıl başından bu yana 80 milyar dolarlık harcama yapan Merkez Bankası, 15 Aralık’ta 1,9 milyar dolarlık müdahalede bulunduklarını açıkladı.

Dün serbest piyasalarda 80 rubleye kadar çıkan, sonra 70 rubleye gerileyen dolar gün içinde 65 rubleye düştü. Serbest piyasada dolar 62-63 rubleye kadar alıcı buluyor. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank 66 rubleden doları alırken, 76 rubleden de satıyor. Sberbank’ta avro 83,65 rubleden alınıyor, 93,65 rubleye de satılıyor.

Ukrayna krizi, yaptırımlar, jeopolitik belirsizlik ve petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşün yanı sıra Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı yapabileceği yönündeki söylentiler de doların değerlenmesine neden oldu. Petrol varil fiyatlarının artışa geçmesi ya da FED’in faiz artış kararı almaması durumunda rublenin kısa vadede yeniden değerlenebileceği belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna krizinde çözüm için başlattığı telefon görüşmeleri ve pozitif adımlar nedeni ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’ya yönelik ek yaptırım paketini imzalamama ihtimali Rusya mali piyasalarına olumlu yansıyacak.

Rusya borsaları ise dolar ve ruble bazına göre farklı seyir izliyor. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 3,37 artışla 649 puana çıkarken, ruble bazlı MICEX endeksi yüzde 2 kayıpla 1415 puana düştü.

Editör: TE Bilisim