Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Rusya’daki ekonomik kriz ve Türkiye’nin Avrupa ülkeleri nezdindeki imajının kötüleşmesi en çok Antalyalıları etkileyecek. Yılda 12 milyon turistin geldiği Antalya’da turizmde ciddi düşüşler olabileceği ifade edildi. Tarım sektöründeki ihracatçıların Rusya’dan alacaklı olması da ayrıca düşündürüyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, bu krizden en çok Antalya'nın etkileneceğini söyledi. Rusya’nın Batı ülkeleriyle yaşadığı kriz ve uygulanan ambargo sebebiyle rublenin dolar karşısındaki değer kaybının etkileri görülmeye başlandı. Antalya’ya gelen Rus turist sayısında ekim ve kasım aylarında yüzde 35 oranında düşüş yaşandı. Bu konu ATB’nin yılın son meclis toplantısında da gündeme geldi. 2015 yılı bütçesinin onaylandığı ATB Meclisi'nde 2015 yılında kayıt ve aidat ücretlerinde bir artış yapılmaması kararı alındı.

Meclis'te rublenin dolar karşısında değer kaybı gündeme gelirken, Ali Çandır bu krizden en çok Antalya'nın etkileneceğini kaydetti. İhracatçıların Rusya'dan alacaklarına dikkat çeken Çandır, devletin enerji ödeyeceklerinden ihracatçının alacağının mahsup edilebileceğini ifade etti. Çandır, önlem alınmaması durumunda ciddi sıkıntıya doğru gidileceğini açıkladı.

Mecliste Rusya'ya yaş meyve sebze ve çiçek ihracatı yapan ATB üyeleri yaşadıkları sıkıntıları paylaştı. Bunun uzun vadede üreticiyi etkileyeceğini belirten ATB Meclis Üyesi Cüneyt Doğan, yan sektörlerin de bu krizden etkileneceği uyarısında bulundu. Cüneyt Doğan, devletin ihracatçıya destek verebileceğini, Rusya'nın gümrük vergisini azaltabileceği ya da kaldırabileceğini, rublenin sabitlenebileceğini gündeme getirerek, "Bunlar şimdilik bizim düşündüklerimiz, birçok önlem konusunda konuşulup krize karşı ihracatçı korunabilir." dedi.

Meclis üyesi Recep Özkul, devletin ihracatçıya lojistik destek verebileceği önerisinde bulunarak, krize karşı ihracatçının korunmaması durumunda bu durumdan üretimin etkilenebileceğini kaydetti.

'256 BİN TON BUĞDAY ÜRETTİK'

Hububat Meslek Komitesi Üyesi İbrahim Köseoğlu, meclis üyelerine hububat üretimiyle ilgili sunum yaptı. Türkiye'de 2013 yılında 77 milyon 945 bin dönümde buğday ekimi yapıldığını ve 22 milyon 186 bin ton buğday hasadı yapıldığını kaydeden Köseoğlu, "Antalya'da 1 milyon 26 bin dönüm alanda 256 bin ton buğday hasadı yapıldı." dedi.

Türkiye'de geçen yıl 27 milyon 847 bin dönüm alanda 7 milyon 931 bin ton arpa alındığını, aynı dönemde Antalya'da 502 bin dönüm yerde 486 bin ton arpa hasadı yapıldığını kaydeden İbrahim Köseoğlu, "2013'te Türkiye'de 9 milyon 166 bin dönüm yerde mısır ekimi yapıldı, 23 milyon 944 bin ton mısır elde edildi. Antalya'da 115 bin 630 dönüm yerde mısır ekim yapıldı 255 bin 75 ton mısır elde edildi." diye konuştu. Türkiye'de geçen yıl 4 milyon 884 bin dönüm alanda pamuk ekilirken, 4 milyon 414 bin ton pamuk alındığını, Antalya'da aynı dönemde 63 bin 323 ton pamuk elde edildiğini bildiren Köseoğlu, "Tam sağlıklı olmamasına rağmen eldeki veriler bunlar." şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim