Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile dünyanın sayılı demir yolu taşımacılık firmalarından Çin Halk Cumhuriyeti’nin CNR firması arasında tramvay alımı imza töreni yapıldı. Samsun Ulaştırma AŞ Genel Müdürlüğü’nde (Samulaş) gerçekleşen imza töreniyle imalatına başlanacak 5 tramvay, 7.5 milyon euroya mal edilip bir kısmı 2013 yılı sonunda teslim edilecek.

        İki yıl önce hayata geçirilen Karadeniz’in ilk hafif raylı sistemi, ilk başta tepki eleştirilse de şu an yolcu kapasitesi bakımından ihtiyaca yetişemiyor. İtalya’dan alınan 16 tramvay ile gerçekleştirilen tramvay taşımacılığında belediye, aşırı yoğunluk sebebiyle tramvay filosunu artırmaya karar verdi. 25 Eylül’de yapılan 5 adet Hafif Raylı Sistem Aracı Alım ihalesini ise Çinli CNR firması kazanmıştı. Ekibiyle birlikte Samsun’a gelen firmanın Genel Müdürü Dr. Yu Weiping ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, protokolü imzalayarak imalat sürecini başlattı.

        Samulaş Genel Müdürü Sefer Arlı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, şirketin teknik personeli ile makinistlerinin katıldığı imza töreninde açıklamada bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, 5 tramvay ile birlikte raylı sistem araç sayısının 21’e çıkacağını söyledi. Çinli firmalara güvendiklerini ve araçları en son teknoloji ile üreteceklerine inandığını ifade eden Başkan Yılmaz, “Artan yolcu talebi ve kapasite sebebiyle yeni araçlar ihtiyaç getirdi. Sözleşmeyle 14 ay sonra 42 metrelik 5 adet daha tren konvoyu gelecek. Ama Çinli dostlarımız çok çalışkan, üretkenler. 14 aydan daha kısa sürede teslim edeceklerdir. İnşallah şu an elimizdekilerden de daha kaliteli, estetik olacak ve kamuoyunun bu yeni trenleri daha çok seveceklerini umuyorum.” dedi.

        Gelecek yıllarda güzergahı doğu-batı istikametinde uzatacaklarını hatırlatan Başkan Yılmaz, CNR firmasının, tren filosunun artırılması sürecinde tercih edilen firma haline geleceği temennisinde bulundu. CNR Genel Müdürü Yu Weiping ise sözleşmeye, şartnamelere, taahhütlere, bakım, onarım ve yedek parçaların temini ve servis hizmetlerine harfiyen uyacaklarını kaydetti. İhalenin kendilerine verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Dr. Weiping, “Gösterdiğiniz cesaretten dolayı tebrik ederiz. Biz 1881’de kurulmuş bir firmayız. 8 çeşit demir yolu aracı üretiyor, dünyanın her kıtasındaki 20 ülkeye raylı sistem araçları ihraç ediyoruz. Bu konuda dünyanın en iyi firmalarından biriyiz. Birçok ilklere ve rekorlara imza attık. Hatta bir tanesi 487,3 km hıza ulaşarak rekor kırdı. Bize verilen şansı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Uzun yıllık tecrübemizle Samsun’a en iyi hizmeti vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

        İmza töreninin ardından CNR Genel Müdürü Dr. Weiping, Başkan Yılmaz’a yapacakları tramvay modelinin maketini hediye ederek bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim