Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinde tavuk ve sığır eti karışımını kaldıracak tebliğ yarından itibaren yürürlüğe giriyor.

Yeni tebliğ ile üreticiler üç ürün içinde yüzde 100 sığır, tavuk ya da hindi eti kullanmak zorunda kalacak.

Karışımı yasaklayan uygulama, fiyatlarında ikiye katlanmasına yol açacak. Artık vatandaş, 7 ila 15 lira arasında fiyatlarla satılan sosis, salam ve sucuk yiyemeyecek. 5 Mart’tan itibaren market rafları ve kasap reyonlarındaki karışım et ürünleri toplatılacak.

Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’

Kilogram başına kırmızı etten yapılan şarküteri ürünlerin fiyatları sucukta 40 lira, sosiste 30 lira, salamda ise 35 lira olacak.

Et ile et ürünlerindeki sahtekarlığı önlemek amacıyla hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği” 5 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı ve üreticilere 3 aylık hazırlık süresi verilmişti.

RAFLARDAKİ ÜRÜNLER TOPLATILACAK

5 Mart Salı gününden itibaren yürürlüğe girecek olan tebliğ ile birlikte, salam, sucuk, sosis beyaz etten yapılacaksa beyaz etten, kırmızı eten yapılacaksa kırmızı etten yapılacak. İkisi birbirine karıştırılmayacak.

Et ürünlerinde taklit ve tağşişin önlenmesi için hazırlanan tebliğ, kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmesini yasaklıyor. Ancak, kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilmesine izin veriyor. Buna göre, tavuk-hindi eti veya dana-koyun eti karışımından sosis, salam gibi ürünler üretilebilecek.

Dana ve tavuk etini karıştırarak üretim yapan firmalara 12 bin 800 lira para cezası kesilecek. Ayrıca firma kamuoyuna teşhir edilecek; hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Yönetmelik çerçevesinde marketler de, 4 bin 700 kişilik bir ekiple denetlenecek.

Daha önceden salam, sosis gibi et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre bu etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.

Kaynak: Sozcu

Editör: TE Bilisim