Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Bursa’nın simge ürünleri şeftali, siyah incir, armut ve zeytin bahçelerinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen don olayının verdiği hasar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bahçelerinin zarar gördüğünü belirten üreticiler, büyük bölümü ihracata giden ürünlerde yarı yarıya rekolte kaybı yaşanacağını belirtti.

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, yoğun olarak yurt dışına gönderilen şeftali, siyah incir, deveci armudu, zeytin gibi ürünlerde çok büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. Yıldırım bölgesinde Hamamlıkızık ve Cumalıkkızık bölgelerinde bazı kiraz cinslerinde de kayıplar yaşandığını vurgulayan Ekim, şunları dile getirdi: “Arazideyiz, tarım ilçe müdürlükleri ile irtibat halindeyiz ama yapacak bir şey yok şuan. Hava şartları böyle gitti. İhracatta bu sene düşüş olacak. Piyasaya da yansıyacak. İnsanlar, çiftçi çok para kazanıyor zannediyor ama 1 liraya çıkan ürün pazara 5 liraya yansıyor. Aradaki aracıların kaldırılması gerekiyor. Bu ürünlerin tüketiciye ulaşması geçen seneye göre yüzde 50 zamlı olacak.”

ŞEFTALİ ÜRETİCİSİ ŞOKTA

Şeftali üretiminin yoğun olduğu Dereçavuş köyünde, ağaçların çok büyük bölümü meyve tutmadı. Üreticilerden Bülent Nalbant, daha önce ağaçlarda çok güzel çiçeklenme oluştuğunu ancak havaların kırağı ile birlikte don meydana getirmesi sebebiyle sorun oluştuğunu söyledi. Nalbant, şu bilgileri verdi: “Şeftaliler, eriklerde çok büyük tutum sıkıntısı var. Ağaçlarda dallar bomboş. Koca dalda bir nektarin meyvesi var onun da tutup tutmayacağı belli değil. Ürün sıkıntısı çok yoğun. Bazı bölgelerde özellikle Ağaköy, Gürsu, Kazıklı tarafları bizim gibi meyveci bölgeler ve büyük sıkıntılar yaşanıyor. Beklentimiz, don zararlarının karşılanması. Mesela tek bir ağaç en kötü 40-50 arası meyve yapması gerekirken şuan hiç meyve yok. Rekolte çok düşük.”

FİYATLAR ARTACAK

Cinse göre değişmekle birlikte şeftalinin bazı cinslerinde yüzde 95 kayıp olduğunu kaydeden Nalbant, genel itibariyle yüzde 60-70 arası rekolte kaybı yaşanacağını dile getirdi. Deveci armudunda da buna yakın kayıp olduğunu vurgulayan Nalbant, vatandaşların bu sene şeftaliyi daha pahalıya tüketeceğine dikkat çekti. Nalbant, “Ürünlerin Pazar fiyatları da artacak. Bizden şeftaliyi 1 liraya alacaklar, hale girecek 2,5 lira, pazara gelinceye kadar 3 lira 3,5 lirayı geçecek.” diye konuştu.

İNCİRDE YÜZDE 35 KAYIP VAR

Dürdane Köyü Muhtarı Muhsin Candar, ‘Bursa Siyahı’ adı verilen siyah incirdeki kayba dikkat çekti. Soğuklar nedeniyle ağaçlarda yüzde 35 oranında yanık oluştuğunu belirten Candar, şöyle konuştu: “Çok büyük sıkıntı var, borçlarımız var. Devlet borçları erteliyor ama bize nakit yardım gerekiyor. İncir genelde ihracata gidiyor. Büyük kayıp olacak. Geçen sene 20 ton ihracatlık incir yapmıştım, bu sene 12 ton civarında olur, 7-8 ton kaybım olacak.”

ZEYTİN AĞAÇLARI YANDI, YÜZDE 50 KAYIP VAR

Zeytin Üreticileri Halil Kıvrak ve Sait Turan da zeytinde yaşadıkları sıkıntının boyutlarını anlattı. Halil Kıvrak, yıllık 4 ton zeytin ürettiğini, bu sene bir ton çıkartamayacağını ifade etti. Geçen sene yağışlardan dolayı zeytin alamadıklarını ve yağlık fiyatlarının da yükseldiğini hatırlatan Sait Turan ise, “Bu sene de kar kış soğuk çok oldu. Ağaçlarımızın büyük bir bölümü yandı. Bu sene de mahsul hiç gözükmüyor şuanda. Yarı yarıya kayıp olur bizim buralarda. Köylü çok mağdur, ilaçların paralarını, borçlarını ödeyemiyor. Devletten bir şeyler bekliyoruz ama nasıl olur bilmiyoruz.”

Editör: TE Bilisim