Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, geçen yıl 77 milyar dolar civarında seyreden cari açığı, bu yıl 50 milyar dolara düşürmeyi ön gördüklerini belirtti.

Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası'nı ziyaret eden Sever burada yaptığı konuşmada Türkiye'de 2002 yılından 2012 yılına kadar sanayi, ekonomi, eğitim, tarım sektörlerinde ciddi mesafelerin alındığına dikkat çekti. Ülkenin 2002 yılı itibarıyla ekonomik durumuna bakıldığında 230 milyar dolar civarında olan milli hasılanın 800 milyar dolara yaklaştığını vurgulaşan Sever, "36 milyar dolar ihracatımız vardı. 2012 yılı sonu itibarıyla 152 milyar dolara ulaştı. Bu çok kolay olmadı şartlar zorlandı. Hem ülkedeki siyasi, ekonomik istikrar sayesinde hem de can siperane çalışmalarla bu sonuçlar alındı. Sanayici, emekçi ve işçilerin sayesinde bu rakamlara ulaşıldı. Kuru söğütten düdük yaptık, tekeden süt sağdık. Bu gayretli çalışmalara devam ettiğimiz sürece siyasi istikrar,ekonomik istikrar ve güven ortamı da sürdüğü sürece çok daha iyi noktalara geleceğiz'' diye konuştu.

Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en fazla gelişmiş ve ekonomisi en kuvvetli 10 ülkeden birisi olacağına dikkat çeken Sever 2023 vizyonunun son derece önemli olduğuna işaret etti.
Bu vizyona ulaşmak için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını anlatan Sever şöyle devam etti: "Geçmiş yıllarda ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa piyasasındaki daralmaya, Kuzey Afrika'da yaşanan sıkıntılara, komşularımızda yaşanan siyasi sorunlara, istikrarsızlığa rağmen Allah'a şükür 4. çeyrek rakamları açıklandığında göreceğiz, yüzde 3.2 büyümeyi gerçekleştirip en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olacağız. Bu başarıyı bu kriz ortamında elde etmemiz, istikrar ve güven ortamıyla beraber işi bilen insanların iş başında olmasından kaynaklanıyor. İleriye dönük ihracat pazarlarının ve ürünlerin çeşitlendirilmesi gerekli alt yapının oluşturulması bu başarıları bize getirdi''
Kriz dönemlerinde Asya, Afrika, Uzakdoğu stratejilerini uyguladıklarını anlatan Sever "Buralara yaptığımız özel çalışmalarla, gerçekleştirmiş olduğumuz özel iş birlikleri sayesinde Avrupa'ya ihracatımız daralmasına rağmen, diğer pazarlarla yaptığımız ihracatla bunu telafi ettik. Katma değeri düşük, emek yoğun ürün üretmek yerine, olabildiğince teknoloji yoğun, katma değeri yüksek, markalı, tasarıma dayalı ürünlerin üretilmesi ve ihracatı konusunda çalışmalar yaptık. Bunun da meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başladık." şeklinde konuştu.

2023 yılında 2 trilyon dolarlık bir milli hasıla içerisinden yüzde 3'ü civarında yani 60 milyar dolar bir kaynağı Ar-Ge konularına ayırmayı hedeflediklerini ifade eden Sever şunları söyledi:
"Yapılan çalışmalar sayesinde 243 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapabilir duruma geldik.
Çok önemli işler yapmamıza rağmen, cari açık önümüzde önemli bir mesele olarak duruyor. Geçen sene 77 milyar dolar civarında olan cari açığımızı, bu sene 50 milyar dolar gibi bir seviyeye düşürmeyi ön görüyoruz. Bu çerçevede teknoloji yoğun çalışmaların artması gerekiyor. Teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ürünleri üreterek, cari açığa en çok sebebiyet veren sektörlere ağırlık vererek, cari açık meselesine kalıcı bir çözüm getirmek istiyoruz. Bunun da alt yapısını oluşturduk. Bunun farkına varan yabancı yatırımcılar hızlı bir şekilde Türkiye'ye geliyor. 2002 yılında kadar sadece 14.6 milyar dolarlık bir yabancı sermaye Türkiye'de yatırım yaparken, 2003-2012 yılları arasında 120 milyar doları aşkın yabacı sermaye Türkiye'de yatırım yapmış durumda. Buda Türkiye'nin istihdamının, ihracatının artmasına önemli katkı sağlayacaktır.''

Editör: TE Bilisim