AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’nin 7 Haziran seçimleri kapsamında sunduğu ekonomik vaatlerin en düşük maliyetinin 150 milyar dolar olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk’e verdiği özel röportajda CHP’nin ekonomi vaatleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dün bütün gün boyunca bu vaatlerin maliyetleri çıkardıklarını belirten Şimşek, "Bizim 2016’da öngördüğümüz bütçe açığı 15,8 milyar lira yaklaşık 16 milyar lira. Bizim 2016 yılı için orta vadeli programda 16 milyar lira bütçe açığı ön görüyoruz. Bu taahhütlerin en az maliyeti 149,5 milyar dolardır. Gelir kaybı ve harcama artısı. O nedenle dedim herhalde sayı saymasını unutmuşlar." diye konuştu.

En düşük emekli aylığının bugün itibariyle 1500 lira yapılması maliyetinin 37,5 milyar lira olduğunu kaydeden Şimşek, "Biz gelecek sene, bu sene 2015 yılında emeklimize yaklaşık 159 milyar lira yuvarlayayım yaklaşık 160 milyar lira toplam bir maaş ödeyeceğiz. Bunun 2 ay daha arttırılması ayrı bir konu. Ama minimum 1500 lira çıkarılması ayrı bir konu. Minimum 1500 liraya çıkarılması maliyetini bizim ekip hemen hesapladı 37,5 milyar lira. Bu Türkiye bütçe açığının 2 katından daha fazla. Yani şu demek bir kalemle ben Türkiye’deki bütçe açığını 3 kata çıkartıyorum demektir. Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramları'nda 1’er maaş verilmesi 26 milyar lira. Sadece bu iki kalem 60 milyar liradan fazla bir maliyet bizim 2016 yılı için öngördüğümüz bütçe açığının 4 katı. Bu şu demek aslında bunlar içi boş vaatler ama Allah korusun bu vaatler uygulamaya konsa Türkiye 3 yılda değil muhtemelen 1,5-2 yılda tekrar IMF’nin kapısını çalacak çünkü borçlanacak para bulamayacaklar. Bu kadar açık net söylüyorum." şeklinde konuştu.

Bütçe açık öngörüsünün 2016 yılı için yaklaşık 16 milyar lira olduğunu ifade eden Şimşek, şunları dile getirdi:

"Siz ilave 150 milyar lira taahhütte bulunuyorsunuz. 800 bin işsize asgari ücret karşılığı işbaşı eğitim. 11,2 milyar liralık bir maliyeti var. Geçici güvencesiz kamu işçilerine ve memurlarına sizin kadro vermenizin ilave maliyet 8 milyar lira. Taşeron işçiliği ayrı. Onunu maliyetini biz hesaplamaya bile gerek görmedik. Çünkü ayrı bir 30 milyar lira tutacak. Şuanda toplu sözleşmede verilen ücretin üzerinden yaparsanız. İşçi toplu sözleşme ile ücreti belirleniyor. Hangi sektörde hangi endüstride hangi iş kolunda çalışıyorsanız bir süre sonra sendikalar o iş kolunun minimum ücret seviyesine çıkartılmasını talep edecekler. Dolayısıyla maliyeti o çerçevede ama ben onu katmadı. Şu bahsettiğim yaklaşık 150 milyar liralık ilave harcama artışı ve gelir kaybını ben o taşeron konusunu hiç katmadı."

Aile sigortası kapsamındaki engellilere ilave 400-600 yaşam aylığının maliyetinin 6,8 milyar lira olduğun anlatan Şimşek, şunları söyledi:

"Okullardaki ücretsiz öğle yemeği 5 milyar lira, Türkiye’nin her ilinde toplamda 15 bin aile merkezinin sadece yapım maliyeti oranın işletim maliyetini dikkate almıyorum sadece yapım maliyeti 3 milyar lira. Sağlık hizmetlerinden alınan katılım payının ve benzeri ücretlerinin kaldırılması 2,5 milyar lira. Prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanması bi defa primlerin ödenmemesi getirir bunun maliyeti 2 milyar lira. Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz çağrısıdır bu ve IMF çağrısıdır. Çok açık. Ben bir maliye bakanı kimliğiyle konuşmuyorum bir teknokrat kimliği ile şuna baktığım zaman eğer ben bunu ciddiye alsaydım, piyasalar bunu ciddiye alsa bunların böyle bir iktidar olma gibi bir ümitleri olsa bugün siz onun tepkisini o çerçevede görürdünüz. Niye? Türkiye 1990’lı yıllardı bu zihniyetten çok çekti. CHP’nin de içinde olduğu hatırlıyor musunuz 93 yılındaki hükümet dünya güllük gülistanlıkken Türkiye’nin en büyük krizlerinden birisi 94’te yaşattı. Mantık aynı mantık. Olmayan kaynağı vatandaşa vadediyorsunuz."

Editör: TE Bilisim